Cégvilág

Közel öt százalékkal emelkedett a boltok forgalma

2017. januárban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,8, naptárhatástól megtisztítva 3,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest - jelenti a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 3,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,7 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

2017. januárban az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva: Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 3,8 százalékkal nőtt.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 3,4 százalékkal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelem 78 százalékát élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 5,0 százalékkal nőtt, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,9 százalékkal csökkent - jelenti a KSH.

A KSH jelentése szerint, növekedtek az eladások a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (9,9 százalék), az iparcikk jellegű vegyes- (9,8 százalék), a használtcikk- (5,5 százalék), valamint a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben (2,0 százalék). Ezzel szemben a forgalom volumene csökkent a textil-, ruházati és lábbeli- (–4,0 százalék), valamint a bútor-, műszakicikk-üzletekben (–1,9 százalék). Az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalma 6,7 százalékkal nőtt.



2017. januárban az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 699 milliárd forint volt.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 48 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 35 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott - derült ki a KSH jelentéséből.

NGM-helyettes államtitkár: már 43 hónapja folyamatosan bővül a kiskereskedelem

Már 43 hónapja folyamatosan emelkedik a kiskereskedelmi forgalom, ami leginkább a január elsejével életbe lépett jelentős illetve szakmunkás garantált bérminimum emelésének köszönhető - mondta Marczinkó Zoltán István, a Nemzetgazdasági Minisztérium kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

Arra a kérdésre, hogy az év hátralévő részében is folytatódhat-e a kiskereskedelmi forgalom ilyen ütemű bővülése, a helyettes államtitkár elmondta: tovább nő a foglalkoztatás és csökken a valamint folyamatosan nő majd a munkavállalók bére, amit a dolgozók biztosan el is fognak költeni.

Arra a kérdésre, hogy az év hátralévő részében is folytatódhat-e a kiskereskedelmi forgalom ilyen ütemű bővülése, a helyettes államtitkár elmondta: tovább nő a foglalkoztatás és csökken a munkanélküliség, valamint folyamatosan nő majd a munkavállalók bére, amit a dolgozók biztosan el is fognak költeni. Forrás: KSH Forrás: KSH -->

kiskereskedelmi üzlethálózat árucikk kereskedelem forgalom kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek