Cégvilág

Májusban új pályázat jöhet konvektorcserére

Májusban egy új, kifejezetten a gázkonvektorokra szabott pályázat kiírása várható – tudta meg a Magyar Idők.

A gázkonvektorukat az Otthon melege program segítségével lecserélni vágyóknak ügyelniük kell arra, hogy a pályázatban megjelölt készüléket ez év végéig beépíttessék és használatba vegyék. Ellenkező esetben ugyanis szükség lesz a támogatási szerződés módosítására, és a január 1-jétől életbe lépő új energiahatékonysági szabályoknak megfelelő konvektort kell beszerezni.

Az Otthon melege program június 6-tól pályázható, március 9-én meghirdetett fűtés-korszerűsítési alprogramjának útmutatójában foglalt feltételek egyike ellentmondásban állhat az európai parlamenti és tanácsi irányelvvel – értesítette a Magyar Időket a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI). Az egyedi helyiségfűtő berendezések környezettudatos tervezéséről szóló uniós követelmények kimondják, hogy már csak 2017. december 31-ig hozhatók forgalomba és vehetők használatba a jelenleg gyártott, de a majdani előírásoknak nem megfelelő gázkonvektorok.

Az NFM-hez érkezett szakmai észrevételek alapján a tárca olyan önálló alprogram meghirdetésén is dolgozik, amely a gázkonvektorok cseréjéhez magasabb vissza nem térítendő támogatási intenzitást biztosít. A kifejezetten a gázkonvektorok cseréjét támogató önálló alprogram kiírása 2017 májusában várható, míg a 2017. március 9-én közzétett pályázati kiírás módosítása napokon belül megjelenhet.

állami támogatás konvektor Otthon melege energiahatékonyság
Kapcsolódó cikkek