Cégvilág

Megugrott a feketén bekötött kazánok iránti igény

Új támogatási keret nyílt kazán- és konvektorcserére. A projekt 40 százaléka fizethető a vissza nem térítendő forrásból, 700 ezer forintig.

Lakóépületek és társasházak összesen 3,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak az Otthon melege program keretében, rendszereik energetikai korszerűsítéséhez. A tegnap meghirdetett lehetőség célja, hogy a beruházások révén kimutathatóan csökkenjen az érintett fűtési rendszerek szén-dioxid-kibocsátása és az épület energiafelhasználása. A pénz felhasználható a járulékos munkálatokra, például a kémény átépítésére is. Egy igénylő legfeljebb 700 ezer forintot kaphat, amiből a projekt maximum 40 százaléka fedezhető. A támogatás a kiírás szerint főleg új kondenzációs kazán vagy gázkonvektor vásárlására és telepítésére használható.

„Nagyon kedvező, hogy a két évvel ezelőtti és a tavalyi után ismét lehet fűtés-korszerűsítéshez támogatásra pályázni. Ugyanakkor a szükséglethez képest az elosztható keret egyelőre nem akkora, hogy jelentős változást hozna, így arra sem elég, hogy a kazáncseréket elvigye a fehérgazdaság felé” – válaszolt a Világgazdaságnak az épületgépészeti rendszereket forgalmazó Merkapt Zrt. igazgatósági tagja.

Szilágyi László tapasztalata szerint ugyanis hiába tilos tavaly július 1. óta régi típusú, kéménybe köthető, nyílt égésterű, azaz hagyományos kazánokat használatba venniük a háztartásoknak, mégsem szorultak ki a piacról az ilyen berendezések, sőt megkétszereződött a feketén történő telepítésük iránt a kereslet. Emögött az állhat, hogy egy hagyományos kazán körülbelül a felébe kerül annak, mint egy legalább 86 százalékos hatásfokú kondenzációs, a feketemunkán nincs áfa, és nem szerzik be hozzá az engedélyeket sem. Ráadásul a támogatott projektnél magasabb a kivitelezés költsége is. Összességében a feketeprojekt sokkal olcsóbb a szabályosnál, még akkor is, ha az utóbbi költségeit a támogatás csökkenti.

A szakember szerint sokat segítene a piac fehéredésében, ha a mostaninál sokkal egyszerűbben lehetne pályázni a támogatásra. A bonyolult adminisztráció ma az átlagemberek többségét elriasztja (pályázatkészíttetésre nem használható fel ez a pénz), a tehetősebbek pedig inkább az önerős megoldást választják, ahelyett, hogy vállalnák a sok papírmunkát az egyébként is utófinanszírozású támogatás érdekében.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium honlapján olvasható pályázati útmutató szerint a támogatás közel harmadára, 1,1 milliárd forintra a közép-magyarországi régióból lehet jelentkezni, ideértendő Budapest is. A régiók a helyi épületszámok arányában osztozhatnak a pénzen.

Többet tud a kondenzációs

A kondenzációs rendszer a felhasznált hőt visszaforgatja, a hulladékhőt újrahasznosítva melegíti a kazánba beáramló vizet. A rendszer kiszűri a szén-monoxid-mérgezés lehetőségét.

kazán fűtés pályázat korszerűsítés
Kapcsolódó cikkek