Cégvilág

Nem építhet bárki, bármit kedve szerint

Az Építésijog.hu szakportál szerkesztője szerint félreértés, hogy az építési engedélyezést felváltó egyszerű bejelentéssel bárki azt épít, amit akar, hiszen az országos építésügyi előírásokat és a helyi építési szabályzatot ugyanúgy be kell tartani, máskülönben bírságra vagy bontásra lehet számítani.

Azelőtt elképzelhetetlen szemléletváltást hozott az egyszerű bejelentés bevezetése. Korábban egy kapavágást sem lehetett elvégezni a hatóság rábólintása nélkül – mondta a Magyar Időknek Jámbor Attila ügyvéd, az Építésijog.hu szakportál szerkesztője, aki szerint az egyszerű bejelentésről számos tévképzet van a közbeszédben, sőt a szakmán belül is. (A hét elején elfogadott friss törvény szerint ugyanis már a 300 négyzetméter feletti lakóingatlanokra sem vonatkozik az engedélyeztetési kötelezettség.)

Sokan úgy gondolják, azzal, hogy nem kell építési engedélyt kérni, mindenki azt épít, amit csak akar. Ez egyáltalán nem igaz, és bár az egyszerű bejelentés tavaly januári bevezetésekor valóban voltak anomáliák, az országos építésügyi előírásokat és a helyi építési szabályzatot ugyanúgy be kell tartani, mint azelőtt, máskülönben jön a bírság, sőt akár a bontási kötelezés – mutatott rá az egyetemi oktató.

Ha valaki engedéllyel épít szabálytalanul, az épületet magát védi az engedély. Ha azonban valaki egyszerű bejelentéssel épít, nincs szó efféle szerzett jogról, és nem él ez a védelem – magyarázta. Bár korábban előfordulhatott, hogy valaki valamit „elintézett” a hatóságoknál, ez most kizárt.

egyszerűsített bejelentés építési szabályzat építkezés építési engedély
Kapcsolódó cikkek