Cégvilág

Rekordévet zártak a fürdők

A történelmi fürdők népszerűsége ellensúlyozta, hogy az esős nyár miatt a strandokon kevesebb volt a látogató, így több mint 4 millió vendég rekordbevételt generált

Tavaly több mint négymillió vendég kereste fel a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. által üzemeltetett fürdőket és strandokat, ami 11,5 milliárd forintot meghaladó rekordforgalmat eredményezett – közölte lapunk érdeklődésére a társaság, hozzátéve, hogy a látogatószám 3, a bevétel pedig 14 százalékkal nőtt 2015-höz képest. Mindez az állandó fürdőknek köszönhető, hiszen a hűvös, esős nyár nem kedvezett a strandoknak, csupán a hőségriadókkal kísért előző évi forgalom 50-60 százalékát tudták hozni, emellett a Dagály fürdő szeptemberi bezárása is jelentős kiesést okozott.


Ezt kompenzálták a történelmi fürdők, amelyek 10 százalékos növekedést értek el. Közülük is kiemelkedett az 1,5 millió vendéget fogadó Széchenyi gyógyfürdő, a teljes vendégszám több mint 35 százalékát adta. A legjobb nemzetközi termálfürdő díját elnyerő Széchenyi tavalyi gépészeti rekonstrukciója kétmilliárd forintba került. Ez a beruházás az üzembiztos működéshez elengedhetetlen volt, a sok helyen már százéves csővezetékrendszer teljes cseréjét jelentette.

A Gellért fürdőbe közel 600 ezren látogattak el, ez 10 százalékos növekedés. A Paskál fürdő duplázni tudott, 170 ezren keresték fel, a létesítmény 1,4 milliárd forintból bővült, új fürdőépülettel, hét új medencével üzemel, most már egész évben nyitva tart. Jelentős látogatószám-növekedéssel büszkélkedhet a Magyar Termék Nagydíjjal elismert Dandár (140 ezer vendég) és a Király fürdő (90 ezer) is.

Budapestre nemcsak idehaza, hanem világszerte a fürdők fővárosaként tekintenek, ezért a BGYH továbbra is kiemelt feladatának tekinti a fürdőfejlesztéseket, amelyek idén újabb 2-3 százalékos növekedést hozhatnak a vendégek számában. A társaság éves szinten öt-hat milliárd forintot költ fejlesztésekre úgy, hogy mindent saját forrásból, állami támogatás nélkül valósít meg.

Idén adják át a Palatinus fürdő egész évben nyitva tartó wellnessrészlegét, melynek kialakítása hárommilliárd forintos kiadás. Mérföldkő a csillaghegyi Árpád Forrásfürdő építése is, melynek várható költsége 3,3 milliárd forint. A sportolni vágyókat, illetve úszásoktatásra jelentkezőket 25 x 33 méteres versenymedence és 10 x 12 méteres tanmedence várja, a wellnessrészlegben pedig 32, 36 és 38 fokos, élményelemekkel ellátott medencék lesznek.

A fővárosi fürdők és strandok vendégeinek 10 százaléka érkezik beutalóval, a külföldiek különösen a Sziget Fesztivál alatt és a karácsonyi–szilveszteri időszakban aktívak. Emiatt decemberben több mint 7 százalékkal emelkedett a vendégek száma, csak december 30-án közel 14 ezren keresték fel az állandó fürdőket.


Az OEP-es látogatókat és a bérleteseket nem beleszámolva a Széchenyi és a Gellért fürdőben a napijegyet váltók 90 százaléka külföldi, a Széchenyibe több mint 90 országból érkeznek évente. A Budapesten megforduló turisták legalább 60 százaléka felkeresi valamelyik történelmi műemlék fürdőt. A társaságnak az is kiemelt feladat volt, hogy a fürdőket minden korosztály számára vonzóvá tegyék, hiszen egy 2011-es vizsgálat azt mutatta, hogy az 50-60 évesek és idősebbek vannak túlsúlyban. Ma már a fiatalabbak megjelenésével egyenletes a korösszetétel.

turizmus kikapcsolódás strandfürdők wellness
Kapcsolódó cikkek