Cégvilág

Távhőt kapnak a budapesti belvárosi intézmények is

A cseh tulajdonos minél több beruházást hozna Magyarországra, mondta interjújában a Budapesti Erőmű Zrt. elnök-vezérigazgatója, Vinkovits András.

Milyen változással járt a BERT-nél a tulajdonosváltás?

– Előző tulajdonosunk, az EDF elvárásai már a méretéből adódóan is mások voltak, mint a régióban jelentős energetikai portfólióval rendelkező és – meg merem kockáztatni – az európai top 10 villamosenergia-csoportok között legdinamikusabb cseh EP Holdingé (EPH). Az EPH stratégiai iránymutatást adott, és a legfontosabb üzleti kérdésekre koncentrált. A korábbinál nagyobb szabadságot, a gazdasági és szakmai fejlődés új irányait nyitotta ki a BERT-nél.

Az idén milyen fő események várhatók a társaságnál?

– Működésünket modernizálni szeretnénk, áramtermelésünk költségszerkezetét pedig versenyképessé tenni. Tulajdonosunk keresi a bővítési lehetőségeket. Szeretnénk minél több beruházást hozni Magyarországra. Méretgazdaságossági okokból az EPH-t alapvetően meglévő, működő nagyerőművek, nagy energetikai vállalatok érdeklik.

Elkezdtünk megválni a stratégiánkhoz nem kapcsolódó eszközöktől, így például eladtunk bezárt telephelyeket, és megváltunk az évek óta nem üzemelő BE-Optimum leányvállalatunktól. A bővítést segítheti, ha a főváros új területei kapcsolódnak be a távfűtésbe, és a Főtávval együttműködésben megépül a második hulladékhasznosító.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]Vinkovits András Fotó: BERT Vinkovits András Fotó: BERT[/caption]

Meddig szól a BERT erőműveinek áramtermelő engedélye?

– Az engedélyek 2022-ig szólnak, de meg szeretnénk őket újítani a lejáratuk előtt.

Mennyi hőt adott el a társaság az elmúlt, átlagosnál hidegebb télen?

– A BERT felkészülten várta a 2016–2017-es telet, az erőműveink csúcsra jártak, még azon felül is tudtunk hőt eladni, amit a Főtáv lekötött, amikor azt a távhőfogyasztók zavartalan ellátása megkövetelte. Bár a múlt héten 20 Celsius-fokhoz közeli hőmérséklet is volt, még tart a fűtési idény, így nincs pontos statisztikám. Összességében 10 százalék feletti többlethőigényre számítok.

Milyenek az idei hőeladási lehetőségek?

– A Főtáv tavaly 30 megawatt új kapacitás lekötését jelentette be 2016-ban. Remélem, további lakossági fogyasztók is felismerik a távfűtés előnyeit. Mitnyan György, a Főtáv vezérigazgatója már bejelentette, hogy rövidesen Budapest Belvárosát és az ottani fővárosi intézményeket is bevonják a távhőellátásba. Ehez hozzájárulhatott az is, hogy a BERT jelentős kedvezményt ajánlott az új fogyasztóknak.

Mely más felhasználóknak ad el hőt a BERT?

– Elsősorban a Főtávval kívánunk értékesíteni. Csak egy közvetlen ipari fogyasztónk van.

Van-e versenytársa a BERT-nek a Főtávnál?

– Budapest távhőrendszere elkülönülő szigetekből áll. Egyes olyan hőkörzetekben, amelyekben jelen vagyunk, van más hőtermelő is, például a hulladékhasznosító (HUHA) vagy kisebb, főtávos gázmotorok. Szerintünk a Főtávnak, a fővárosnak, a kerületeknek és a BERT-nek azon kell közösen gondolkodnia, hogy miként köthetők be új csatlakozók, ezzel jelentősen csökkenthető a téli időszakban tapasztalt károsanyag-kibocsátás. Csehországban vagy Ausztriában például sokkal elterjedtebb a távhőszolgáltatás az itteninél, pedig egyes cseh városokban ligniterőművekkel érik el a magas hőbeadási hatásfokot.

2015-ben a BERT-nek volt egy 10 milliárd forint körüli, terven felüli értékcsökkenési leírása. Miért?

– A számviteli szabályok alapján, ha jelentősen megváltoznak a társaság üzleti kilátásai, akkor ezt meg kell jeleníteni a társaság eszközértékében is. Mivel az áram nagykereskedelmi ára az elmúlt időszakban jelentősen esett, és nem várható trendforduló, főként a villamosenergia-termelő eszközeink leírására kényszerültünk. Emiatt zártuk 2015-öt 8,2 milliárdos veszteséggel.

2016-ra és erre az évre jobb eredmény várható?

– 2017-re sajnos nem sikerült meghosszabbítanunk a szerződésünket az MVM-Partnerrel, ezért további leírásokra kényszerülünk. A közgyűlés előtt nem szeretnék részleteket közölni. Annyit talán elmondhatok, hogy sikerült úgy átalakítanunk és javítanunk a működésünket, hogy 2016-ot a leírás ellenére is pozitív eredménnyel zártuk. A megtermelt villamos energiát belföldön adjuk el közel 15 kereskedőnek, illetve a HUPX áramtőzsdén.

Jelentősen estek a hazai rendszerhasználati díjak. Adhatja a BERT ennek köszönhetően olcsóbban a hőt?

– A gázrendszerdíjak régóta a nagyobb fogyasztók – távhőtermelés esetén a lakossági távhőfogyasztók – kárára voltak eltolva, ebben tényleg jelentős előrelépés történt. Azt gondolom, hogy a következő fűtési idényre megállapítandó hődíjak ezt már tükrözik.

Milyen energiatakarékossági intézkedéseket vállalt a társaság a kötelező energiaauditja részeként?

– Optimalizáljuk és az igények mentén maximalizáljuk a kapcsolt hőtermelésünket. Ebbe az irányba szeretnénk fejlődni.

Budapesti Erőmű Zrt BERT távhő
Kapcsolódó cikkek