Cégvilág

Emberi csontra alapozták az üzletet

Zártkörű részvénytársasággá alakul az OrthoSera Dental Kft. – döntöttek a fogászati célra csontpótló anyagokat forgalmazó társaság tulajdonosai. Nő a cég és az alkalmazott technológia iránt is a kereslet, és a befektetésbarát társasági forma jobban illeszkedik a jövőbeni tervekhez – indokolta a váltást a Világgazdaság kérdésére Czeglédi Tamás, az OrthoSera Dental ügyvezetője.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"]A többi cég szintettikus fogpótlóval dolgozik - Kép: MW A többi cég szintettikus fogpótlóval dolgozik - Kép: MW[/caption]

A győri székhelyű, osztrák-magyar startup vállalkozás a piacon egyedüliként emberi csontot használ fel alapanyagként, a többiek szintetikus anyagokkal vagy állati eredetű csonttal dolgoznak. Az állami kockázatitőke-társaság támogatásra érdemesnek találta a fejlesztést, olyannyira, hogy a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. másfél éve 180 millió forintot fektetett a cégbe.

Az OrthoSera Dentalt 2015 nyarán alapították még Lacerta Dental néven, főtulajdonosa az ausztriai Krems am Donauban bejegyzett Lacerta Technologies GmbH, amely azóta már OrthoSera néven fut. Az osztrák anya jegyzi a 63 millió forintos törzstőke 68 százalékát, 32 százalékot pedig a 20 millió forintnyi üzletrésszel rendelkező Széchenyi Tőkebefektetési Alap. A csontpótló technológia kidolgozásában azonban egy magyar ortopédsebész, Lacza Zsombor a főszereplő.

Az osztrák anya másik magyarországi cége az OrthoSera Kft., saját meghatározása szerint egy regenerációs orvostudományi fejlesztéssel foglalkozó vállalkozás, amely felhasználva a vérszérum gyógyító erejét, elsősorban a mozgásszervi, fogászati és sportsebészeti indikációk számára fejleszt új implantátumokat és terápiás protokollokat. Ez a cég azt tűzte ki célul, hogy „piacképes formába” hozza a térdízületi regenerálódást segítő vérszérum fejlesztését, és a hatóanyag alkalmazását más terápiás területekre is kiterjeszti. Ehhez befektetőtársnak megnyerte az Euroventures IV kockázatitőke-befektető társaságot, amely 40 százalékot birtokol a törzstőkéből.

A csoport fogorvosi üzletágra fókuszáló cége az OrthoSera Dental. Az osztrák-magyar startup a 2015-ös indulóévhez hasonlóan tavaly is veszteséges volt, a mérlegtervezetben 122 millió forint mínusz szerepel, az árbevétel 60 millió forint körül alakult. „Befektetési időszakban vagyunk” – értelmezte az eredményt Czeglédi Tamás. A cég előbb a kelet-európai piacra dolgozott, de már megvette a jogokat az anyacégtől a nyugat-európai piacra is. A csontpótló anyagok belföldi piacán Czeglédi Tamás a harmadik-negyedik helyre pozicionálta a győri céget.

Arra, a szakmai berkekben felvetődő kérdésre, hogy mi különbözteti meg a szervkereskedelemtől az OrthoSera ténykedését, Czeglédi Tamás azt válaszolta, a két dolognak semmi köze egymáshoz. A győri Petz Aladár Megyei Oktatókórház Nyugat-magyarországi Regionális Szövetbankja több évtizede gyárt minden magyarországi ellátó számára hozzáférhető csontpótló szöveti termékeket. A BoneAlbumin termékcsalád annyiban különbözik ezektől a közforgalomban lévő hagyományos termékektől, hogy egy nemzetközi szabadalommal védett technológia segítségével szérum-albu­minnal, egy fontos fehérjével impregnált csontpótló. Az OrthoSera tehát csak a fejlett technológia használatát biztosítja a gyártó szövetbank számára, amely hagyományos, régi szöveti termékei mellett gazdagíthatja tevékenységét az új technológiával.

szervkereskedelem startup egészségügy beruházás
Kapcsolódó cikkek