Cégvilág

Engedélyt kapott a Central Nok, indulhat a lakásrulett

A Central Nok Szervező Zrt. április 12-én vette kézhez nemzeti otthonteremtési közösségek szervezésére szóló engedélyét a Magyar Nemzeti Banktól (MNB), így a cég május 15-én megkezdheti tagjai toborzását.

A Central Nok Zrt.-t ismerte el elsőként nemzeti otthonteremtési közösségek (nok) megbízható szervezőjeként az MNB, így a cég engedélyt kapott, hogy tagokat toborozzon a közösségek számára. Egyúttal jóváhagyta a társaság igazgatóságának nyilvános felhívását egy 120 hónapos és egy 180 hónapos futamidejű nok indítására is. A Central Nok értékesítési stratégiájának az értékesítési partnerekkel való együttműködést választotta, az általuk nyújtott termékről azonban - a törvény erre vonatkozó szabályozásai miatt - egyelőre nem tudni semmit. A hatályos rendelkezések szerint ugyanis az engedély kézhezvételétől számított 30 napig nem végezhető sem tagtoborzás, sem ügyfél tájékoztatás.[caption id="" align="alignleft" width="600"]Kép: AFP Kép: AFP[/caption]

Az mindenesetre bizonyos, hogy a parlament már tavaly márciusában elfogadta a nok-ról szóló törvényt. Eszerint a közösségekhez csatlakozó tagok kötelezettséget vállalnak meghatározott összeg előre meghatározott ütemben történő befizetésére. Megtakarításukat csak új ingatlan vásárlására fordíthatják, aminek szerződéses értéke 10-40 millió forint között kell lennie. Arról, hogy a közösségen belül ki mikor jut lakáshoz, sorsolással vagy licittel döntenek, a megtakarításon felüli hiányzó összeget a közösség kamatmentesen megelőlegezi a szerencsés tagoknak. A futamidő legalább 10-15 év lehet, a közösség tevékenységét addig folytatja, amíg minden tagja ingatlanhoz nem jut. A konstrukcióhoz állami támogatás is jár, ennek mértéke a befizetési kötelezettség 30 százaléka, de legfeljebb havi 25 ezer forint.

sorsolás nok lakás licit vásárlás
Kapcsolódó cikkek