Cégvilág

GfK: jó év volt 2016 az építőanyagkereskedelemben

Az idei év az építőanyagok iránti kereslet növekedését hozhatja. A tavalyi évben megkezdett építkezések 2016-ban a szerkezetépítés forgalmát növelték, idén pedig valószínűleg az építőanyag-forgalmat fogják erőteljesen növelni – állítja a GfK építőanyag-kereskedői paneladataira alapozva.

A piac összforgalma 21 százalékkal bővült, a GfK építőanyag-kereskedői paneljának értékesítési adatai (POS Tracking) alapján a 2016. év jónak bizonyult az építőanyag-kereskedelem számára. A piac 21 százalékkal bővült, amely így megközelítette a 300 milliárd forintos határt. Különösen szép ez az eredmény annak fényében, hogy nem szerepel benne egyéb barkácstermékeket forgalmazó kereskedelmi egységek forgalma, valamint az állami megrendelésre létrejött direkt beszállításon alapuló projektek építőanyag-forgalma, így az útépítés sem.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]Forrás: Gfk Forrás: Gfk[/caption]

Az elmúlt év során a szerkezetépítés bizonyult a legmasszívabbnak, növekedése elérte a közel 40 százalékot. A szerkezetépítés kategóriába a vasáru, falazat, tető, kémény és nyílászárók piaca értendő, mely termékek az összforgalom 40 százalékát képviselték. Az alábbi ábrán látható 2016. évi adatok azt mutatják, hogy a legkiemelkedőbb hónap az augusztus volt, és jól látszik, hogy a falazat- és a tetőforgalom szépen együtt mozognak. Ami jól kivehető, hogy a szerkezethez tartozó vasáru forgalma márciustól stabil szintet hozott. A nyílászárók piaca éves szinten nem nőtt, viszont jól látszik, hogy az év második fele az elsőnél lényegesen erősebb volt.

építőanyag kereskedő piac
Kapcsolódó cikkek