Cégvilág

Havi plusz 70 ezer forint annak, aki nem mond fel

Szokatlan ötlettel próbálja visszatartani a ferencvárosi vasúti kocsivizsgálókat a Rail Cargo Hungaria (RCH): egy évig havonta akár 70 ezer forinttal is többet vihetnek haza az ott dolgozók, ha kötelezik magukat, hogy plusz egy évig nem mennek el a cégtől.

Minden eddiginél szokatlanabb létszámmegtartói terv gerjeszt vitákat a vasútnál: egy éven keresztül havonta akár 70 ezer forinttal is többet vihet haza az RCH vasúti teherszállító cégnél dolgozó 75 ferencvárosi kocsivizsgáló, ha mindannyian aláírják, hogy plusz egy évig – vagyis, mostantól összesen kettőig – nem mennek el a cégtől – adta hírül a Vasutasok Szakszervezete (VSZ). Az emelés az RCH-nak több mint 50 millió forintjába fog kerülni. (A cég egyébként tavaly jó évet zárt és éppen keleti felé terjeszkedne. A vasúttársaság terveiről készített interjúnkat Kovács Imre elnök-vezérigazgatóval itt olvashatja!) 

 [caption id="" align="alignleft" width="1024"]Fotó: Wikipedia/Prohászka Csaba Fotó: Wikipedia/Prohászka Csaba[/caption]

A szakszervezet csak tűzoltásnak tartja az intézkedést, jóllehet pontosan tudja, hogy már tíz hiányzó embert is képtelenség olyan gyorsan pótolni, hogy a telephelyen ne legyen kritikus üzemzavar. A maradásra ösztönző extrém ötletre éppen azért szánta el magát a munkáltató, mert hírül vette, hogy tíz dolgozó készül elmenni a cégtől egy jobban fizető vasúti társasághoz. A munkáltató közölte, a szokatlan ajánlatát a szakszervezet támogatása nélkül is tartja, hogy megelőzze a katasztrofális következményeket.

A VSZ-nél azonban elvárják, hogy a menedzsment és a tulajdonos a konkurenciához hasonlóan versenyképes béreket biztosítson valamennyi dolgozónak. Ezt a szakszervezet meg is írta a munkáltatónak azt kérve, hogy együtt dolgozzák ki a mindenkire érvényes megoldást. Zlati Róbert szakszervezeti alelnök azért is tartja aggályosnak a ferencvárosiak megtartására tervezett pluszpénzt, mert mérhetetlenül nagy feszültséget gerjeszt vállalat szerte.

Az érdekvédők örülnek, hogy a munkáltató belátta, több fizetés kell a dolgozók megtartásához, de határozottan álláspontjuk szerint nem lehet eseti tűzoltással megoldani a létszámhiány okozta általánosan súlyos problémát. Általános megoldást kell kidolgozni az elvándorlás megállítására és új emberek toborzására.

vasút teherszállítás szakszervezet
Kapcsolódó cikkek