Cégvilág

Innováció meddő pároknak

Jövőre engedélyeztetett termékké válhat a Prelife Kft. személyre szabható embrióbeültetési programja – mondta a Világgazdaságnak Bálint Bálint László, a vállalat ügyvezető igazgatója. Arról is beszélt, hogy szerinte mindenképpen külföldön kell majd megállniuk a helyüket, vannak ugyanis országok, amelyek nyitottak a fejlesztésükre.

Miben tud segíteni a Prelife által kifejlesztett protokoll az embrióbeültetésben?

– Magyarországon 6-8 ezer embrióbeültetés történik évente, Euró­pában 600 ezer, a világon pedig kétmillió. A beültetések hatékonysága sajnos nagyon alacsony, csak 25-35 százalékuk sikeres, ezért a párok ismételt kezeléseken tesznek meg mindent a várva várt áldott állapot érdekében. A meddőségi eljárás viszont rengeteg pénzbe és energiába kerül. A mi innovációnk minden negyedik esetben tud releváns információt adni a betegeknek és az orvosoknak, hogy min kellene változtatni ahhoz, hogy még sikeresebb legyen a babaprojekt.

Milyen forrásokra támaszkodik a cég?

– Az orvostechnológiai fejlesztéseknél nagyon szigorúak a szabályok. Az engedélyeztetés feltétele a klinikai kipróbálás, ám ebben a fázisban nem kérhetünk a betegektől semmiféle juttatást. Tehát lélegeztetőgépen van a cég, a befektetéseinket éljük fel, ezért nincs jelentős árbevételünk. A kutatáshoz és fejlesztéshez szükséges pénzt korábbi startuppályázatokon nyertük el. Ezek kis és közepes pályázatok voltak, de arra elegendők, hogy a prototípus elkészüljön, és belevágjunk a klinikai tesztelésbe, azaz elindulhassunk ezen az úton. Jelenleg egy közel százmillió forintos pályázatból tervezzük megoldani a piacra lépést, és ez már jelentős összeg a startupszférában, az induló projektek területén.

Csak Magyarországon van klinikai tesztelés alatt a fejlesztés?

– Egyelőre igen, de mi azt gondoljuk, hogy mindenképpen külföldön kell majd megállnunk a helyünket. Csehországban, Szingapúrban, Indiában, Németországban és Svédországban is építjük a partnerhálózatot. Az előbb említett országok szakemberei nagyon nyitottak a Prelife fejlesztésére. Mindenki tisztában van azzal, hogy a meddőségi eljárásoknak már sokkal sikeresebbeknek kellene lenniük.

Tavaly megnyerték az Európai Innovációs és Technológiai Intézet egészségügyi újításokkal foglalkozó startupversenyét. Idén is indulnak?

– Az InnoStars Awards díjat idén is megcélozzuk, és egy uniós pályázaton is részt veszünk. Az egyik tender a tavalyi ötletünk nemzetközi piacra lépését segítheti, a másik kiírás pedig egy mobilapplikáció piacon való elhelyezését támogatja.

Miért épp mobilra fejlesztenek?

– Ahhoz, hogy egy terhesség a lehető legnagyobb eséllyel jöjjön létre, nagyon sok adatra van szüksége a mesterséges megtermékenyítést végző orvosnak. Ezeket az információkat érdemes egy digitális platformon belül feldolgozni, azért, hogy a beteg és az orvosa is tudja monitorozni a női ciklus fázisait. Ezt kézenfekvő egy mobilplatformon gyűjteni, így segítve, hogy az embriót a lehető legideálisabb időpontban ültessék be.

Mikorra kaphatják meg az engedélyt?

– A törvény értelmében megfelelő mintán kell bizonyítani az orvos­diagnosztikai eszköz megfelelőségét. Az elindult klinikai kísérletek alapján a szükséges mintaszámot idén el tudjuk érni, így jövőre már engedélyeztetett termékké válhat a személyre szabható embrióbeültetési program.

Klinikai fázisban

Az Egészségügyi Tudományos Tanács és az Országos Tisztiorvosi Hivatal engedélyével, öt hazai meddőségi klinika bevonásával 2016 áprilisában és szeptemberében elkezdődött a személyre szabható embrióbeültetési program klinikai fázisa.

orvostechnológia embrióbeületetés családtervezés
Kapcsolódó cikkek