Cégvilág

Lezárult a Google és Oroszország csörtéje

Közleményben jelentette be az orosz versenyfelügyeleti hatóság a napokban, hogy csaknem kétéves jogi procedúra után sikerült megegyezniük a Google helyi leányvállalatával.

Több éves pereskedés után pont került a Google és az orosz versenyfelügyeleti hatóság között fennálló konfliktus végére - jelentette be az orosz hatóság. A megegyezés szerint a jövőben a Google nem követelheti meg az androidos készülékeken saját alkalmazásainak elsőbbségét, és a gyártókkal kötött szerződésekben sem írhat elő harmadik feleket érintő korlátozásokat. A megegyezés értelmében továbbá az informatikai gigavállalat kötelezettséget vállalt arra, hogy a már felhasználóknál lévő androidos eszközökön a következő frissítéskor a felhasználók eldönthetik, hogy továbbra is a Google keresője maradjon-e az alapértelmezett böngésző.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]Több éves pereskedés után pont került a Google és az orosz versenyfelügyeleti hatóság között fennálló konfliktus végére Kép: AFP Több éves pereskedés után pont került a Google és az orosz versenyfelügyeleti hatóság között fennálló konfliktus végére Kép: AFP[/caption]Korábban arról lehetett még hallani, hogy visszaélt piaci pozíciójával, és megsértette az oroszországi versenyjogi szabályokat a Google az orosz monopóliumellenes ügynökség, a FAS (Federal Antimonopoly Service) szerint. A szervezet ezért 2015 februárjában vizsgálatot indított bizonyos alkalmazások miatt, amelyeket a Google előre telepített az Android operációs rendszerhez. A vizsgálat megállapította: a Google olyan feltételeket írt elő a gyártóknak az Android használatakor, amelyekkel komoly versenyelőnyre tettek szert. Például megtiltották, hogy a Google alkalmazásai helyett más alkalmazásokat telepítsenek előre az új készülékekre. Emellett fény derült arra is, hogy a Google a Play áruház és a saját alkalmazások telepítésének és felhasználásának módját is meghatározta a gyártók számára, természetesen a Google javára.

Az informatikai gigacéget egyik helyi riválisa, a Yandex jelentette fel a hatóságoknál, ezt követően az orosz szakhatóság 438 millió rubeles (mintegy 6,75 millió dolláros) bírságot szabott ki a Google-ra. A büntetés mértékébe a vállalat nem egyezett bele, az ügy ezért húzódhatott majd két éven keresztül.

versenyfelügyelet Oroszország Android Google
Kapcsolódó cikkek