Cégvilág

Százmilliókkal távozik a Yahoo-vezér

Bukni csak szépen érdemes – ezt példázza az egykor tündöklő internetes óriást, a Yahoo-t gyakorlatilag a tönk széléig vezető Marissa Mayer esete.

A Google-tól öt éve megmentőként szerződtetett sztármenedzser 186 millió dolláros prémiummal a zsebében búcsúzik a cégtől, holott egyetlen célkitűzését sem tudta maradéktalanul megvalósítani. Azaz egyet igen, mégpedig amiért a pénzt kapja: a cég eladását a Verizon telekommunikációs konszernnek, amely tavaly júliusban 4,8 milliárd dollárt ígért a Yahoo internetes üzletágáért.

[caption id="" align="alignleft" width="690"]Mindenképpen jár a Mayernak kikötött összeg, ha rászolgált, ha nem. Fotó: AFP Mindenképpen jár a Mayernak kikötött összeg, ha rászolgált, ha nem. Fotó: AFP[/caption]Ezután pattant ki a két felvonásos adatlopási botrány, egyrészt 2013-ban szerezték meg hackerek ügyfelek millióinak adatait, majd egy évre rá az orosz titkosszolgálathoz közeli számítógépes „zsonglőrök” félmilliárd felhasználó adatait vitték el és bocsátották áruba. A nyáron és ősszel utólag nyilvánosságra került esetek nyomán a Verizon 320 millió dollárt tudott lealkudni a vételárból.

A szerződés azonban Amerikában szent, így mindenképpen jár a Mayernek kikötött összeg, ha rászolgált, ha nem. Mayer lelépési csomagját még meg kell szavazniuk a részvényeseknek, de ezzel a The New York Times szerint nem lesz gond, noha annak méretét sokan abszurdnak tartják. A csomagban korábban szerzett részvények, lehívható részvényopciók, készpénz és egészségbiztosítás mellett egy 23 millió dollár értékű „arany ejtőernyő” könnyíti majd meg a landolást a vezérigazgató számára. (Utóbbi juttatás a fúziók levezénylése után feleslegessé váló cégvezetőket illeti meg.) A topmenedzser egyébként 200 milliónál is többet vett fel a ledolgozott öt évben fizetésként és bónuszként. A részvényesek június elején szavaznak a cég eladásának jóváhagyásáról és Mayer pénzéről.

A Yahoo internetes üzletága tehát a Verizonhoz kerül, a cég azonban Altaba néven, gyakorlatilag vagyonkezelőként folytatja, ide szervezik ki az Alibaba e-kereskedelmi óriásban lévő 20 százalékos részvénypakettet és a Yahoo Japanban lévő üzletrészt. E kettő együtt 45 milliárd dollár körüli értéket képvisel. Eladásukkal Mayer is megpróbálkozott, de annyi adót kellett volna fizetni utánuk, hogy az értelmetlenné tette az ügyletet.

internet Marissa Mayer Yahoo Verizon menedzser
Kapcsolódó cikkek