Cégvilág

A hétvégi botlás nagy bukás lehet a British Airways-nek

Megtéríti a British Airways a hétvégi hiba okozta kellemetlenséget annak a több ezer utasnak, akik nem jutottak el időben a kiválasztott úti céljukra. Ez az összeg több tízmillió fontot is jelenthet.

Megtéríti a British Airways a hétvégi hiba okozta kellemetlenséget annak a több ezer utasnak, akik nem jutottak el időben a kiválasztott úti céljukra. Ez az összeg több tízmillió fontra rúghat, a járattörlés miatt az utasok az alábbi összegeket igényelhetik: 200 font szállodai költség, 50 font transzferdíj a reptér és a szálloda között, 25 font étkezésre és frissítőkre. A brit fogyasztóvédelem, valamint a British Airways ezért arra kéri a károsultakat, hogy minden számlát őrizzenek meg, legyen az egy egyszerű menetjegy vagy szállodaszámla.

Forrás: AFP

A fenti összegek azonban csak a légitársaság okozta kellemetlenség kárpótlásának csupán egy kis része, az szabályai ugyanis kimondják, amennyiben egy európai székhelyű légitársaság járata késik vagy törlik azt, úgy a vállalat minden esetben köteles kártérítést fizetni.

Az anyagi kárpótlás összege változó lehet. Ha a légitársaság rövid távú (1500 kilométernél rövidebb) útja kerülnek veszélybe, abban az esetben 250 eurót köteles fizetni, feltéve, hogy a késés legalább háromórás. Középtávú (1500-4000 kilométer közötti) utak esetében már 400 euró a kárpótlási díj, míg a hosszú távú (4000 kilométernél hosszabb) utak csúszásáért 300 euró jár. Ebben az esetben azonban, ha a késés a 4 órát meghaladja, úgy már 600 euró jár vissza az utasnak. A kárpótlásokat a társaság egészen novemberig fogadja.

A tőzsdén is látszik a botlás

A British Airways a hétvégi malőrrel feltételezhetően a tőzsdén is vesztett értékéből, igaz, a pontos eredményekre holnapig várni kell. A londoni börze ugyanis ma szünetel a brit hosszú hétvége miatt. Ugyanakkor a társaság a madridi tőzsdei részvényei értékük 2,9 százalékát elvesztve csak 6,81 eurón álltak.

 

british airways kártérítés
Kapcsolódó cikkek