Cégvilág

Abroncsgyártó telepedne le a régiónkban

Újabb gumiabroncsgyártó érdeklődik a visegrádi régió iránt. A kínai Linglong Tire Company megfelelő helyet keres az 500 millió euróra becsült zöldmezős beruházása számára – írja a Hospodárske Noviny című szlovák gazdasági napilap.

A kínai társaság 1500 munkahelyet teremt a gyártásban és a kutatási részlegén. „A négy ország közül Csehországgal és Szlovákiával előrehaladottak a tárgyalások. A döntés már a nyár elején megszületik, jelenleg a beérkezett ajánlatokat értékelik ki” – nyilatkozta Radek Grill, a kínai cégóriás érdekeit képviselő Tomket cseh társaság tulajdonosa.

Az ágazat tíz legnagyobb társasága közé tartozó Linglong Tire Company 2020-ig szeretné megépíteni európai telephelyét, ahonnan egy jelentős német autógyártót látna el. Radek Grill szerint ügyfele számára három kritérium kulcsfontosságú: a megfelelő ipari terület (mintegy száz hektárra tartanak igényt), elegendő képzett munkaerő és a logisztikai feltételek. Pozsony Kassát ajánlotta fel helyszínként, ahol a magas miatt jelentős állami támogatásban részesülne a beruházó, ám ez a helyszín van a legmesszebb a kikötőktől.

A felkínált csehországi helyszínek viszont nem rendelkeznek megfelelő nagyságú területtel. A kínai társaság egyelőre nem ismertette konkrét elképzeléseit, ezért még nincs terítéken az állami pénzinjekció nagyságának kérdése – közölte a szlovák gazdasági tárca. Az elmúlt években három jelentős abroncsgyártó telepedett le térségünkben, ebből a koreai Hankook Tires és az indiai Apollo Tyres Magyarországot választotta, a koreai Nexen Tire pedig Csehországot.

Szlovákia abroncsgyártás
Kapcsolódó cikkek