Cégvilág

Komoly kihívás előtt a cégek

Az adatmennyiség növekedése új tárolási megoldásokat kíván, miután a költségeket is kordában kell tartani a vállalatoknál.

Az IDC piackutató és tanácsadó cég becslése szerint 2025-re a világszerte tárolt adatok száma eléri a 180 zettabyte-ot. Ez az óriási mértékű adatnövekedés komoly kihívás elé állítja a szervezeteket, hiszen a tárolási igényekkel párhuzamosan az informatikai költségvetés általában nem növekszik, vagyis a cégvezetőknek nagyjából változatlan források mellett kell gondoskodniuk egyre nagyobb mennyiségű információ tárolásáról. A vállalatok nagy része szoftveresen vezérelt archiválási megoldások segítségével tervezi orvosolni a problémát a közeljövőben. A konténerbe csomagolt alkalmazások ugyanakkor hatékonyabb működést tesznek lehetővé a vállalati adatközpontokban, ráadásul nagyobb biztonságot is garantálnak, ezért egyre nagyobb érdeklődés övezi a technológiát.

A Forrester Research szerint ma már minden tizedik vállalatnál alkalmazzák, a megtakarítás pedig számokkal igazolható. A Gartner az elmúlt év végén kiadott, a 2017-es évre vonatkozó előrejelzésében a legfontosabb trendek között sorolja fel a konténereket. Az ilyen jellegű megoldások segítségével a vállalatok kényelmesen különíthetik el a folyamatokat, így egyszerűen alakíthatnak ki olyan mikroszolgáltatásokat, amelyeket egymástól függetlenül telepíthetnek, futtathatnak és kezelhetnek, ezáltal hatékonyabban és biztonságosabban működtethetik rendszereiket. Ennek köszönhetően pedig kevesebb szerverre van szükségük. Ezáltal a vállalatoknak kevesebb időt, energiát és költséget kell fordítaniuk az operációs rendszerek futtatására és karbantartására, például a frissítések telepítésére, a naplófájlok gyűjtésére, valamint a konfigurációk módosítására és ellenőrzésére. A megoldás ezenfelül a fejlesztés terén is hatékonyabb működést tesz lehetővé, mivel a segítségével rendkívül egyszerűen előállíthatók a különféle tesztelési környezetek, amelyek elengedhetetlenek a sikeres fejlesztési projektekhez.

Ezzel a megoldással egyetlen fájlrendszerbe csomagolható minden elem, amely az adott szoftver futtatásához szükséges, a kódtól kezdve a futtatókörnyezeten át egészen a rendszereszközökig és könyvtárakig. Ezáltal a konténerbe csomagolt alkalmazás minden környezetben azonos módon használható házon belül vagy a felhőben – vázolta a rendszer előnyeit a NetIQ Novell SUSE magyarországi képviselete. Mint írták, a konténerek segítségével a vállalatok jóval kiegyensúlyozottabban üzemeltethetik rendszereiket, mint a hagyományosnak számító, hypervisoralapú virtualizáció alkalmazásával, mivel ott az erőforrások elszigetelten működnek a virtuális gépeken (VM, virtual machine) belül, így nem lehet optimalizáltan elosztani a terhelést a VM-ek között.

A 451 Research számításai szerint például 25 százalékkal kevesebb erőforrást igényel, ha két VM helyett ugyanennyi konténert futtatnak egy olyan szerveren, ahol a két szolgáltatás működtetésére az operációs rendszer kapacitásának körülbelül 50 százalékát fordítják. Minél több szolgáltatás üzemel egy szerveren, annál nagyobb a megtakarítás, ha a VM-eket konténerekre cserélik.

adattárolás VM
Kapcsolódó cikkek