Cégvilág

Állami segítséggel rendeződhet a Központi Zálogház sorsa

Állami tulajdonba kerül maximum 3,5 milliárd forintért az évek óta üresen álló, műemlék zálogházépület a IX. kerületi Kinizsi és Lónyay utca sarkán. A vásárlásról rendelkező kormányhatározatról a Magyar Közlöny számolt be.

Az MNV Zrt. keretéből legfeljebb 3,5 milliárd forintot csoportosítanak át azonnal a Miniszterelnökség javára. A múlt hónapban műemlékké nyilvánított Magyar Királyi Központi Zálogház sokáig a BÁV-nak is otthont épületét 2006-ban vásárolta meg a Catalonia Hungary Kft. A spanyol tulajodonosok által jegyzett cég a volt zálogházat szállodaként tervezte hasznosítani, és nem adott hírt arról, hogy szándékán változtatott volna.

A műemléki védelem frissen került az épületre, nyilvánvalóan nem függetlenül attól, hogy így az eladás alatt álló ingatlanra elővásárlási joga keletkezett az államnak. Hogy pontosan mennyiért veszi meg a Miniszterelnökség, még nem tudható, az eladó cég jogi képviselője a Magyar Nemzet kérdésére üzleti titoknak minősítette az összeget. Mindenesetre amennyiben a tranzakcióra átcsoportosított 3,5 milliárd forintnál kevesebbért kerül állami tulajdonba az ingatlan, a vásárlásra elkülönített összeg fel nem használt részét vissza kell majd fizetni az állami keretbe. A tulajdonos cég 2015. évi mérlegének kiegészítő beszámolójában egyébként a felújításra szoruló ingatlan 3,9 milliárdos, a hozzá kapcsolódó telek 98,6 milliós értéken szerepel.

Megveszi az állam a Magyar királyi Központi Zálogház évek óta üresen álló épületét. Fotós: Vémi Zoltán

A legfőbb kérdés, hogy mi lehet az állam terve a nemrég képbe került ingatlannal, amelynek környezete szállodapiaci szakértők szerint inkább három-, semmint négycsillagos hotelnek felel meg. Háromcsillagos szállodát nem lehet gazdaságosan kialakítani az épületből, már csak a szigorú és költséges műemlékvédelmi előírások miatt sem. Az irodaházként történő hasznosítás a lokációt tekintve reálisabb lehet, ha a ház alatti pincerendszer parkolóvá alakítható. Más kérdés, hogy ez esetben azonnali és hosszadalmas régészeti ásatásokra kerül sor. Az 1903-ban épült ingatlan szerkezetének állapota is nagyban befolyásolja a felújítás várható költségét, vagyis az épületről szerzett információk nélkül megítélhetetlen a vételár nagysága.

műemlék BÁV
Kapcsolódó cikkek