Cégvilág

Csalódást okozott a Disney

Elsősorban a nagy sikerű mozifilmeknek és a vidámparkoknak köszönhetően jelentősen növelte árbevételét a Disney. A piacok mégsem tapsolnak, esett a árfolyama.

Összességében 13,3 milliárd dollárra növelte bevételét a Disney az elmúlt negyedévben, és a konszern nyeresége is nagyot emelkedett, a 2,4 milliárd dollár 11 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakának nyereségét. Nem utolsósorban az olyan nagy sikerű mozifilmeknek köszönheti az eredményt a szórakoztatóipari óriás, mint A szépség és a szörnyeteg élő szereplős változata, amellyel alig másfél hónap alatt egymilliárd dollárnál is többet daloltak össze a szereplők – ez a teljes stúdiószegmens 2,03 milliárd dolláros bevételének felét tette ki. Ezzel a Disney klasszikus rajzfilmjének feldolgozása minden idők legsikeresebb musicalévé avanzsált. A szórakoztatóparkok is szépen termeltek: az elemzői várakozások 4,27 milliárd dollárról szóltak, ám a Disneylandek Miki egerei 4,3 milliárd dollárt kalapoztak össze szerte a világban.

Szenved viszont a televíziós (kábel) üzletág, elsősorban a fizetős sportcsatorna, az ESPN gyengélkedése miatt. Az üzletág operatív bevétele 1,79 milliárd lett, szemben a várt 1,85 milliárddal, s ez kihatott a teljes médiaszegmens bevételeire is: 5,95 milliárd dollárt ért el, míg az elemzők 5,99 milliárdot vártak. Bob Iger, a Disney ügyvezetője szerint azonban az ESPN-nel hosszú távon gondolkodik a konszern. A profi sportnak ugyanis nagy csábereje van az online stream szolgáltatásokra feliratkozó fogyasztók körében, amelyek jó alternatívát kínálnak a hagyományos televíziózás helyett, ám ma még nem egyenlítik ki a régi televíziós platformok népszerűségének csökkenésével kieső bevételeket.

A befektetők nem ilyen bizakodók: a szerdai gyorsjelentés után két százalékot is meghaladóan estek a Disney részvényei. Az év hátralévő részében azonban nincs félnivalója a konszernnek, a Disney több nagy dobásra is készül az évben. Május végén nyílik meg a cég új tematikus szórakoztatóparkja, amely minden idők egyik legsikeresebb filmje, az Avatar látványvilágára épül, az év végén pedig immáron nyolcadik részével folytatódik a Star Wars-saga, amely várhatóan még A szépség és a szörnyeteg rekordját is megdönti majd.

szépség és a szörnyeteg avatar Star Wars Disney
Kapcsolódó cikkek