Cégvilág

Nálunk drágult a tojás

Bár az adatok szerint nőtt a tojásimport, szakértők szerint az adatok csak az áfacsökkentés utáni fehéredést bizonyítják.

Ellentétesen mozgott az étkezési tojás ára az Európai Unióban és Magyarországon – derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet piaci jelentéséből. Az Európai Bizottság által közölt adatok szerint az unióban az étkezési tojás csomagolóhelyi ára a 18. héten 18,7 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbi értéknél, eközben Magyarországon az M és L méretű tojás átlagos csomagolóhelyi ára 21 százalékkal, 24,17 forintra emelkedett a vizsgált egy évben.

Szintén ellentétes az uniós és a magyarországi trend a tojás külkereskedelmi adataiban. Az EU tojástermékimportja – amelybe az étkezési tojáson kívül a behozatalnak már nagyobb részét kitevő tojáslé és a tojáspor importját is beleszámítják – 2,4 ezer tonna volt 2017 első két hónapjában, ami 17 százalékos csökkenés az előző esztendő azonos időszakához viszonyítva. A KSH szerint ugyanakkor Magyarország ebben az időszakban kétszer annyi héjas tojást és csaknem 14 százalékkal több friss tojást hozott be, mint egy évvel korábban. Eközben a héjas tojás exportja csaknem 27 százalékkal csökkent 2017 első két hónapjában 2016 azonos időszakához viszonyítva.

A statisztikailag kimutatott importemelkedés valójában nem jelentett tényleges külföldiáru-többletet – mondta a Világgazdaságnak Takács Györgyi, a Baromfi Termék Tanács mezőgazdasági titkára. A valóságban ez valószínűleg az év elején bevezetett áfacsökkentés hatása, vélhetően az 5 százalékos áfa mellett fehéredett az ágazat. A termelők beszámolói szerint sem lehetett a szokásosnál nagyobb importnyomást érezni, sem karácsony, sem húsvét után nem volt gond a készletekkel. Az áremelkedés is arra utal, hogy nem nőtt a behozott tojás mennyisége – tette hozzá Takács Györgyi.

Miután a héjastojás adatokban benne vannak a keltetőtojások is, a megnövekedett a madárinfluenza hatása is lehet: a járvány miatt 460 ezer tyúkot kellett leölni. Az első negyedévi tojástermelés a tavalyi 216,5 millió darabról kevesebb mint 203 millióra csökkent, de a szakértők év végéig normalizálódást várnak. Ezzel szemben a víziszárnyas-termelés a szokásos 35-40 százalékon van, és valószínűleg csak a jövő évre fogja elérni a madárinfluenza előtti szintet.

madárinfluenza tojás baromfi ágazat tojásimport
Kapcsolódó cikkek