Cégvilág

Félmillió önkiszolgáló pénztárgépet és ATM-et gyártottak eddig

Legyártották a 350 ezredik készpénzkiadó automatát (ATM) az amerikai NCR Corp. szigetszentmiklósi gyárában. Az NCR a készpénzkiadók világpiacának 35-40 százalékát fedi le.

Mint azt Kiss Zoltán, az NCR Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója a Világgazdaságnak elmondta, az NCR a készpénzkiadó automaták piacának 35-40 százalékát fedi le a világban, és ma az NCR által gyártott készülékeknek 35 százaléka Magyarországon készül. A szigetszentmiklósi gyárban épp egy új gyártósor összeszerelése zajlik, ennek révén csúcsidőszakban is elegendő lesz két műszakban dolgozniuk. Egy-egy ATM összeszerelése több órába telik, az egész folyamat szigorú minőségbiztosítási eljárás szerint, többszörös tesztelés mellett zajlik, így a reklamáció 1 százalék alatt van.

A gyáregységben pénzkiadó automaták mellett önkiszolgáló pénztárgépek összeszerelését is végzik, erre a termékkörre egyre több megrendelést kapnak. Bár az önkiszolgáló pénztárgépek bizonyos hazai kereskedelmi egységekben már helyet követeltek maguknak, a fő piacnak az angolszász országok számítanak – az NCR önkiszolgáló pénztárgépeinek fele Magyarországon készült.

Hazánkra kedvező földrajzi helyzete és a kiemelkedő szakemberállomány miatt esett az NCR választása 2005-ben. Az itt gyártott termékek fő felvevőpiaca Európa és a Közel-Kelet, de világszerte szállítanak a partnereiknek. A kezdeti időszak után 2009-től már magyar menedzsment irányítja a munkát Szigetszentmiklóson, s egyre jelentősebb a hazai innovátori és beszállítói részarány – még akkor is, ha például a páncélszekrények Nyugat-Európából, míg a különféle modulok Ázsiából érkeznek. A gyár egy sor, korábban kiszervezett folyamatot ma már házon belül old meg, így például a készülékek egyedi színezését és a feliratozást is a gyáron belül végzik.

atm automata NRC gyártás
Kapcsolódó cikkek