Cégvilág

Idén is nyereséget várnak a Szigettől

A nyári fesztivál bevétele hétmilliárd forint körül alakulhat, és a rendezők 10 százalékos nyereséggel számolnak.

Idén is nyereséggel számolnak a Sziget fesztivál szervezői – mondta a Világgazdaságnak Kádár Tamás, a Sziget operatív vezetője, akitől azt is megtudtuk, hogy a nyári fesztivál bevétele hétmilliárd forint körül alakulhat, és a rendezők 10 százalékos nyereséggel számolnak. Ehhez a Sziget Kft. néhány hónappal korábban bejelentett 70 százalékos részesedéssel rendelkező pénzügyi befektetői mindent biztosítanak – tette hozzá Kádár Tamás.

A bevétel legnagyobb része, mintegy 85 százaléka a jegyek értékesítéséből folyhat be, tíz százalékát teszik ki a szponzori bevételek, amihez jönnek még az egyéb források, az állami támogatás mértéke pedig nem éri el az 1 százalékot.

Idén immár a 25. Szigetet rendezik meg, míg 1993-ban 26 milliós költségvetésből gazdálkodtak a szervezők, a jubileumi fesztivált 6,3 milliárd forintból áll össze – mondta Gerendai Károly főszervező egy csütörtöki sajtótájékoztatón. A Sziget tehát mára egy baráti társaság hirtelen jött ötletéből professzionális gazdasági társággá vált – tette hozzá Gerendai.

A tavalyi Szigetet mintegy 5,7 milliárd forintból sikerült kihozni, vagyis idén nagyjából 12 százalékkal növekednek a kiadások. A Sziget látványvilága nemzetközi viszonylatban is különleges, látványos, és idén próbálják még színesebbé tenni. A költségek körülbelül felét a programok viszik el, a negyven százalékot az üzemeltetési és a technikai kiadások, 10 százalékot pedig a különböző szolgáltatások – tette hozzá lapunknak Kádár.

Az első Szigetre 43 ezer fizető néző érkezett, addig tavaly 496 ezren voltak a rendezvényen – mondta Gerendai, aki pár hónappal ezelőtt jelentette be, hogy vissza akar vonulni az operatív irányításból. Az idei fesztivál lebonyolításában azonban még aktívan részt vállal. Az idei Szigeten egyébként legalább a tavalyi látogató számot szeretnék elérni – mondta lapunknak Kádár. Az elmúlt 24 évben egyébként összesen 7,928 millió látogató volt kíváncsi a Sziget programjaira.

Az idén augusztus 9-16 közötti fesztiválon több mint ezer program fogadja a látogatókat, a program helyszínek is bővülnek, és például 52 országból érkeznek előadók – emelte ki Kardos József programigazgató.

Sziget Kádár Tamás Gerendai Károly
Kapcsolódó cikkek