Cégvilág

Jó üzlet áramot termelni Szerbiában

Szerbia betartja vállalt kötelezettségét, hogy 2020-ig a villamosáram-termelés 27 százalékának megújuló energiaforrásokból származik majd.

Szerbia a jelek szerint be tudja tartani azt az EU irányában vállalt kötelezettségét, miszerint 2020-ig a villamosáram-termelés 27 százalékának megújuló energiaforrásokból kell származnia. Ezt Aleksandar Antic energiaügyi miniszter jelentette be, aki elmondta, hogy elsősorban azért optimista a jövőt illetően, mert az országában termelt villamos energia 23-24 százaléka máris ilyen forrásokból való. Azt is elmondta, hogy az általa vezetett minisztérium a jövőben a biomassza és a biogáz hasznosításának serkentésén dolgozik majd, mert ebben hatalmas potenciál rejlik.

Forrás: MW

Szerbiában a biomassza által megtermelt elektromos energiát már most is viszonylag kedvező áron lehet továbbadni a közös hálózatban, s ebben sokan látnak jó üzleti lehetőséget, több kapacitás is most van megépülőben. Tavaly az országban mintegy 35 TWh (terawattóra) elektromos energiát termeltek. Ennek túlnyomó részét, 69,7 százalékát a hőerőművekben állították elő. Úgy tűnik, hogy a széntüzelésű erőművek még hosszú ideig meghatározzák az ország energiatermelését. Ugyanakkor a megújuló energiaforrások felhasználásának részarányát azért kell növelni, mert Szerbia a csatlakozási tárgyalások megkezdésével egy olyan kötelezettséget is vállalt, hogy 2027-ig a meglévő hőerőmű-kapacitásaiból legkevesebb 1095 megawattórányit (MWh) leépít, megszüntet, vagy úgy alakít át, hogy megújuló energiaforrások felhasználásával legyen üzemeltethető.

Az országban a szélenergia felhasználásában is nagy előrelépés tapasztalható. A magyar határ közelében fekvő kúlai szélparkot – mint az első ilyen létesítményt Szerbiában – 2015 novemberében nyitották meg. Az MK Fintel Wind cég által működtetett, egyenként 178 méter magas szélgenerátorból három folyamatosan termeli az áramot. A bácskai régió valamennyi magasabb pontjáról látható hatalmas szélturbinák 5–8 ezer háztartásnak elegendő elektromos energiát állítanak elő. A beruházás teljes értéke 15 millió euró volt. 2016 októberében Dél-Bánátban, Versec mellett nyílt meg a második szélpark. A La Piccolina mintegy 5500 háztartás számára termel elegendő áramot. A 6,6 megawattos szélpark megépítése 10 millió euróba került. Dél-Bánátban még egy szélpark kiépítését tervezik, melynek a teljesítménye 117 megawatt lesz.

áram megújuló energiaforrás
Kapcsolódó cikkek