Cégvilág

Jól teljesített a BAHART tavaly

Szezonkezdő sajtótájékoztatót tartott a Balatoni Hajózási Zrt., ahol részletesen beszámoltak a cég által lezárt 2016-os üzleti év eredményeiről és ismertették a 2017-es év tervezett beruházásait, fejlesztéseit.

Partnerségi megállapodást írt alá a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. képviseletében Szári Zsolt vezérigazgató és a Balatoni Hajózási Zrt. részéről Kollár József vezérigazgató. Céljuk többek között a kikötőket érintő haltetemek gyors összegyűjtésének és hatékony elszállításának kialakítása, megszervezése. A két cégvezető hangsúlyta: a Balaton kiváló vízminőségének köszönhetően reményeik szerint viszonylag kevés feladatuk lesz a szezon során e téren.

A sajtótájékoztatón szó esett továbbá a BAHART Közgyűlése által elfogadott 2016-os pénzügyi beszámolóról, illetve a 2017-es üzleti tervekről is. „Kijelenthető, hogy kiemelkedően eredményes évet tudhat maga mögött a BAHART, az utasszámok – számos tényező együttes hatására – jelentősen emelkedtek a korábbi évhez képest.

Forrás: AFP

A balatoni kompközlekedés tekintetében 2016-ban egy 14 éves rekord dőlt meg, 1 milliónál több utast szállítottak a kompok a Balaton két partja között. A BAHART összesen 1 123 000 utast és 337 000 járművet, illetve 67 000 kerékpárt utaztatott Szántód és Tihany között.

A személyhajózás tekintetében hasonló mértékű növekedésről számolt be a vezérigazgató, 2016-ban a menetrendi, séta- és programhajók által szállított utasok száma elérte a 727 ezret. Jelentősen, 13 százalékkal emelkedett a menetrendi hajók utasforgalma is.

Végül pozitívan teljesített a cég vitorlás üzletága is: 2016 májusában megnyílt a Balaton legnagyobb vitorláskikötő láncának 11. tagja, az Alsóörsi Vitorláskikötő. Már 2016 tavaszán sikerült mind az 51 új vitorlás helyet értékesíteni, így a vezetés döntése alapján 2017. áprilisára elkészült a fejlesztés következő fázisát jelentő újabb 100 bérelhető hely. Párhuzamosan zajlott a fonyódi vitorláskikötő beruházása is, mely nagyságrendileg 20 férőhellyel bővült idén áprilisra. Ezzel a társaságnál a teljes kihasználtság 93,66 százalékosra nőtt, az üzletág éves árbevétele elérte a 663 millió forintot.

A tájékoztató zárásaként Veigl Gábor gazdasági és stratégiai vezérigazgató-helyettes felvázolta a kiemelt fókuszterületeket, fejlesztési elképzeléseket is. A projektek célkeresztjében az utas- és üzembiztonság, valamint a szolgáltatási színvonal javítása áll. A BAHART a beruházási terve alapján a 2016-2017-es időszakban összesen mintegy 1,5 milliárd forint saját forrást fordít ezekre a beruházásokra.

hajózás bahart
Kapcsolódó cikkek