Cégvilág

Létezik, de drága a lignit környezetkímélő hasznosítása

Tisztaszén­üzemű amerikai ligniterőművet és szén-dioxid-kibocsátás nélküli gázerőművet tanulmányozott nemrég az energiahivatal elnökhelyettese.

A világ egyetlen környezetkímélő ligniterőművét tanulmányozta a Mississippi állambeli Meridien közelében nemrég Nyikos Attila, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnökhelyettese. A létesítmény égetés nélkül, gázosítva hasznosítja az energiahordozót. A keletkező szén-dioxid 65 százalékát leválasztja, majd olajcégeknek adja el a MEKH-től kapott válasz szerint. A szintén leválasztott kénhidrogénből a helyszínen kénsav készül, a többi leválasztott gázból pedig ammónia a műtrágyagyártáshoz.

„A hivatalnak kiemelten fontosak a környezettudatos technológiák, különösen a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését szolgáló gazdaságos beruházások” – indokolták a MEKH-nél a Kemper erőmű meglátogatását. E létesítmény ugyanis kényelmesen megfelel az uniós téli csomag azon elvárásának, amely szerint 2020 után (és egy ötéves átmeneti időszakot követően) csak olyan erőművek termelhetnének áramot, amelyek megawattóránként 550 kilogrammnál kevesebb szén-dioxidot bocsátanak ki.

A még kísérletinek tekinthető, próbaüzemben működő Kemper erőmű 500 megawattos. A beruházási költsége üzleti titok, az amerikai sajtó 6,6 milliárd dollárról tud. Egyelőre nem tudni, gazdaságos lesz-e a Kemper működése, mert a mississippi energiahatóság még vizsgálja, a létesítmény mely költségei ismerhetők el az áram árában. Mindenesetre klímavédelmi okból ez volt az egyetlen erőmű, amelyet az Obama-kormány támogatott.

Arra a kérdésre, hogy érdemes-e lignitre tisztaszénerőművet építeni, a hivatal azt válaszolta, hogy ez a beruházó illetékessége, de az áramtörvény szerint a saját kockázatára bárki létesíthet erőművet. Magyarország 2030-ig szóló energiastratégiája kiemelt célként kezeli a hazai szén- és lignitvagyon környezetkímélő hasznosítását.

Amerikai útján Nyikos Attila megismerkedett a NetPower által épített, Allam Cycle nevű különleges gázerőmű működésével is. A közvetlenül próbaüzem előtti, 50 megawattos létesítmény szuperkritikus állapotú (folyadékként és gázként is viselkedő) szén-dioxidot is használ, és szén-dioxidot nem bocsát ki. Nyikos Attila Washingtonban többek között az amerikai tagállamok árszabályozásáról, az unió Tiszta energia minden európainak elnevezésű javaslatcsomagjában szereplő regionális operatív központok szempontjából releváns tapasztalatokról is tárgyalt.

környezetvédelem ligniterőmű
Kapcsolódó cikkek