Cégvilág

A londoni siker olasz receptre

Bár kiválók a Chelsea anyagi lehetőségei, a szakmai stáb kiforrott koncepciója nélkül nem biztosíthatta volna be a bajnoki címet a múlt hét végén a londoni csapat.

Története során hatodszor nyerte meg a Chelsea a Premier League-et, a világ legértékesebb labdarúgó-bajnokságát. Angliában az élvonalbeli játékosok átlagértéke 9,41 millió euró, összehasonlításképp ez az összeg Spanyolországban 7,53, Olaszországban 5,43, Németországban pedig 5,22 millió. Igaz, a nyugat-londoni klubnak egy ideje – egészen pontosan 2003 óta, amikor az orosz milliárdos Roman Abramovics lett a tulajdonos – nem sok köze van az átlaghoz. Jelenlegi keretét 515 millió euróra taksálják, így 20,6 millió jut egyetlen labdarúgóra. Ennél magasabb értékeket csak az arab kézben lévő Manchester City tud felmutatni (525,25, illetve 21,01 millió

euró), a tabellán mégis be kell érnie a harmadik-negyedik hellyel. A Stamford Bridge-i legénység top játékosai közül Eden Hazard-t 70 millió euróra taksálják, Diego Costát 50-re, N’Golo Kantét és Thibaut Courtois-t 40 millióra.

A londoni kékek bajnoki címe a 37., utolsó előtti fordulóban vált biztossá: Michy Batshuayi góljával Birminghamben verték 1-0-ra a West Bromwich Albiont. Így a csapat olasz edzője, Antonio Conte rögtön az első angliai szezonjában felért a csúcsra, honfitársához, Carlo Ancelottihoz hasonlóan pedig még duplázhat is: ő a 2009–2010-es szezonban a Premier League mellett az FA-kupát is elhódította a Chelsea-vel. A május 27-i fináléban az Arsenal lesz az ellenfél a Wembley-ben. Az UEFA.com elemzése szerint a diadalmenetben kulcsfontosságú volt, hogy tavaly szeptemberben a Liverpool (1-2) és az Arsenal (0-3) elleni vereségek után Conte átállt a 3-4-2-1-es taktikai hadrendre, ami hozzájárult David Luiz, Marcos Alonso és a már említett Kanté kiteljesedéséhez – utóbbit a PL-szezon legjobb játékosának is megválasztották. Az új felállással a folytatásban a megszerezhető 90 pontból 77-et gyűjtött be az együttes, az út során egy 13-as győzelmi szériával.

A Guardian kiemelte, hogy a Chelsea több gólt lőtt, mint bárki (76), a védelme idegenben is stabil volt, csak 8,9 lövést engedélyezett az ellenfeleknek meccsenként – ennél szigorúbbak csupán a Liverpool hátvédjei voltak (8,7). Labdabirtoklásban viszont csak a hatodikak (53,9 százalék), a passzok pontosságában negyedikek (83,6), így a siker kovácsa egyértelműen a következetes Antonio Conte. A győztes csapaton ne változtass elv mentén az olasz mester 14-szer küldte pályára ugyanazt a kezdő tizenegyet, ezeken a találkozókon 33-7 volt a gólkülönbség a javukra. Fontos szempont volt az is, hogy bár a Chelsea futballistáinak 69-szer mutatták fel a sárga lapot, a pirosat soha. César Azpilicueta végig a pályán volt (3240 perc), Gary Cahill (3234) és Courtois (3150) is biztos pont volt az idény során.

A Stamford Bridge már kicsi

A pályán magabiztos Chelsea a stadionját már rég kinőtte, de Sadiq Khan londoni polgármester már rábólintott a 41 600 férőhelyes Stamford Bridge kibővítésére.

A létesítmény kapacitása 60 ezer fős lesz, a beruházás 500 millió fontot, mintegy 183 milliárd forintot emészthet fel. Az aréna a 2021–2022-es évadra készülhet el,

az átépítés idején a Wembley lesz a kékek ideiglenes otthona.

 

sportfinanszírozás futball sportgazdaság
Kapcsolódó cikkek