Cégvilág

Új magyar energiatőzsde született

Átalakul a HUPX csoport annak érdekében, hogy megfeleljen a szervezett piaci kereskedés új, jövő évtől hatályos uniós szabályainak.

HUDEX Magyar Derivatív Energiatőzsde Zrt. néven tőzsdeként működő leányvállalatot alapított a magyarországi áramtőzsde, a HUPX Zrt., a lépéshez megkapta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedélyét. A 2017. május 18-án bejegyzett HUDEX már készül a tőzsdeként (szabályozott piacként) való működésre – a lapunkhoz erről eljuttatott közlése szerint.

A 150 millió forintos alaptőkével létrehozott új társaságra azért van szükség, hogy a magyarországi szabályozott energiapiaci megfeleljen az európai uniós szabályoknak. Ez utóbbiak szerint 2018. január 3-tól a szervezett villamosenergia-piacot működtető HUPX Zrt. és leányvállalata, a szervezett földgázpiacot működtető CEEGEX Zrt. határidős fizikai piacain (PhF) jelenleg kereskedett áram- és gázügyletek az EU tagállamaiban alkalmazandó, a pénzügyi eszközök piacairól szóló MiFID II. szabályozás hatálya alá fognak tartozni. Ezért át kellett alakítani a HUPX csoportot úgy, hogy a pénzügyi szabályozás alá eső PhF-kereskedés átkerüljön az újonnan alapított HUDEX Energiatőzsde Zrt.-hez. A spot piaci áram- és gázkereskedés a jelenlegi struktúrában működik tovább a HUPX-en és a CEEGEX-en.

„Legfontosabb célunk olyan, MiFID II. szabályozás szerinti működési modell kialakítása, amelynek nyomán biztonságos, magas színvonalú szolgáltatást tudunk biztosítani a pénzügyi piacok területén is” – mondta Tóth Péter, a HUPX vezérigazgatója.

Az átalakulás részeként a HUPX Derivatív Zrt. beleolvadt anyacégébe, a HUPX Zr.t-be, ez cégbírósági adatokból derül ki, de az, hogy a 2011-ben alapított beolvadó cég ténylegesen nem végzett pénzügyi szolgáltatást, szerepel a HUPX éves jelentésében is. Így a HUPX Derivatívnak tavaly nem volt árbevétele (előtte sem), fenntartása pedig üzemi szinten 684 ezer forintos, adózott szinten 646 ezer forintos veszteséggel járt.

Testvércégének, a CEEGEX-nek már 83 millió forint nettó bevétele volt, ami a kétszerese a 2015-ösnek, de a gáztőzsde így is mínuszban maradt. Üzemi eredménye –96 millió, az adózott –97 milliót tett ki. A CEEGEX tőkehelyzetének rendezésére a HUPX tavaly 185 millió forintot költött.

áram energia HUPX
Kapcsolódó cikkek