Cégvilág

Felére csökkentené az éttermi hulladékot az IKEA

Felére csökkentené élelmiszer hulladékának mennyiségét az IKEA – jelen állás szerint 2020-ra sikeresen elérhetik céljukat.

Naponta 300 kilogramm éttermi hulladékot termel az IKEA svéd bútoráruház, amely 2020-ra felére kívánja csökkenteni a kidobott élelmiszer mennyiségét. Az áruház évente körülbelül 43 ezer tonna élelmiszert dob ki, amit sürgősen le kell csökkenteni – mondta az IKEA Élelmiszer Szolgáltatások szóvivője, Ylva Magnusson.

A szóvivő hangsúlyozta, egyre nagyobb nyomás helyezkedik az éttermekre és az élelmiszerláncokra is, így az évi 650 millió embert kiszolgáló IKEA-étkezdéknek is igen hamar le kell csökkenteniük a kidobott ételek mennyiségét.

A húsgolyóiról is híres svéd áruházlánc több tucat éttermében próbált jobban igazodni a kereslethez: végül azt tapasztalták, hogy a megszokottól eltérő módszerrel készült ételekkel 79 tonna élelmiszert „spóroltak meg”. Ez óriási eredmény, hiszen a cég azt akarja elérni, hogy az átlagosan 5 eurós ételek összességében ne okozzanak 880 ezer eurós kárt.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) korábban azt közölte, általában az elkészült ételek egyharmadát nem fogyasztják el. Ez közel 940 milliárd dolláros veszteséget okoz a gazdaságnak és 8 százalékos üvegház-kibocsátást eredményez. A minden államra vonatkozó Fenntartható Fejlődési Célok éppen ezért 2030-ig arra kötelezik az országokat, hogy nagymértékben csökkentsék élelmiszer-hulladékukat.

IKEA éttermi hulladék élelmiszer hulladék
Kapcsolódó cikkek