Cégvilág

A gázturbina és az ingatlanok után elkelt a doménnév is

Kapóssá váltak Kapolyi László néhai szocialista országgyűlési képviselő energetikai cégeinek maradványai. A gázturbinát egy hetvenes hölgy kft.-je vette meg.

Kapóssá váltak Kapolyi László néhai szocialista országgyűlési képviselő energetikai cégeinek maradványai. A gázturbinát egy hetvenes hölgy kft.-je vette meg.

Elkelt a System Consulting Zrt. doménneve, és 200 millió forint még le nem járt, jogerős követelése. Önmagában nem jelentős ügyletek, hiszen előbbiért 121 ezer, utóbbiért 500 ezer forintot adott csupán a vevő, de olyan vagyonról van szó, amelyre évekig senki sem mozdult rá. A felszámoló Alexander & Co. Kft.-nél nem voltak hajlandók elárulni, kinek ért meg pénzt a Kapolyi-cég doménneve, sőt minden kérdéstől elzárkóztak. Néhai Kapolyi László, az ukrán–magyar árambiznisz révén milliárdossá váló parlamenti képviselő két energetikai cégének – a 2013-ban bedőlt System Consulting és a 2012-ben felszámolás alá került Kárpát Energo Zrt. – vagyontárgyain évekig hiába próbáltak túladni. Az elektronikus értékesítési rendszerből azonban kiderül, hogy az utóbbi hónapokban megérkeztek a vevők.

Forrás: AFP

Az inkább csak érdekesség, hogy a System Consulting eszközeiből tavaly elkelt egy „űrtávközlési állomás” (egy 2003-as, parabolaantennás szerkezet) 888 ezer forintért. Ennél izgalmasabb, hogy a cég két ingatlana is gazdára talált. Az egyik, a 6,4 hektáros kivett telephely Vásárosnamény centrumától 1100 méterre, 8,125 millióért kelt el. (A Kapolyi-üzlet méreteire jellemző, hogy az ingatlant 36,75 millió eurós Commerzbank-jelzálog terhelte.) A másik Kisvarsányban egy 9,5 hektáros kivett telephely, amelyen 7,4 millióért adtak túl.

A Kárpát Energo hagyatékából elkelt a fő vagyontárgy, a 230 MW teljesítményű, kombinált ciklusú erőműblokk fő- és segédberendezéseivel egyetemben. Először 11,1 milliárd forintos irányárral próbálkozott a felszámoló, majd 8,8 milliárdig engedte le az árat, végül 2015. augusztusban vitték el 3,176 milliárdos ajánlattal. A vevő a Világgazdaság értesülése szerint a Solar Power Network Kft. volt. A cégbejegyzés alapján egy nem éppen patinás energetikai vállalkozásról van szó, a 2010-ben alapított kft. tulajdonosa az 1939-es születésű Geider Ferencné. A Solar Power neve legutóbb nem energetikai ügylet révén bukkant fel, jelzálogjoga volt az egykori MSZP-székházat tulajdonló cég, a Parkview Hotel Kft. üzletrészeire 10,7 millió euró erejéig.

Milliárdokat veszít az MVM

Kapolyi László terve az volt, hogy Vásárosnaményban épít erőművet, amely orosz gázzal termel áramot. A 2008-as válság azonban letörte az áramárakat, így nem volt értelme a beruházásnak, amelybe a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) is beszállt. A korabeli közlések szerint a közös ügyletről még 2008-ban egyeztek meg, és a Kárpát Energo 51 százalékát 6,3 milliárd forintért vette meg az állami energiacég. Később az MVM 14 milliárdos hitelt nyújtott a beruházáshoz, Kapolyi viszont ennek jelentős részét kölcsönadta egy luxemburgi cégnek, így az MVM 2011-ben leállította a program finanszírozását. A felszámolásban beérkezett összes, 13,8 milliárd forint hitelezői igény zömét, 12,9 milliárdnyi követelést az MVM nyújtotta be. Az állami áramcég ennek eddig töredékét látta viszont: 200 millió forintot és 380 milliónyi ingatlant. A sokmilliárdos bukást elméletileg tompíthatja, ha vevő akad a Kárpát Energo 9 millió euró tőkeösszegű (2,8 milliárd forintos) követelésére. Ám ez kifejezetten kétes követelés, kötelezettje, a luxemburgi székhelyű Power Investments International II. S.á.r.l. ugyancsak fizetésképtelenségi eljárás alatt áll. | VG

 

System Consulting Zrt. gáz Kárpát Energo Kapolyi László turbina
Kapcsolódó cikkek