Cégvilág

Hőségintézkedés volt a Mavirnál

Szerdán előzetes adatok alapján 6350 megawatt (MW) körül volt a napi csúcs bruttó rendszerterhelés negyedórás átlagértéke a fél egy és egy óra közötti időszakban – válaszolt a villamosenergia-rendszer irányítója a Világgazdaságnak.

Ennél még lehet nagyobb a terhelés a nyár későbbi szakaszában, és korábbi nyarakon volt magasabb is. A tavaly júniusi és a tavalyelőtt júliusi átlag például meghaladta az említett, szerdai negyedórás értéket, de erre 2001-ig visszamenőleg nincs további példa a Mavir honlapja szerint. Ugyanakkor a téli rendszerterhelés ritkán alacsonyabb a tegnap mértnél, a mögöttünk álló télen például 6700 MW körül alakult, és abszolút fogyasztási rekord is született.

Fortó: MTI

A nagy meleg tegnap extra intézkedést is igényelt. „Az átviteli hálózaton a hálózati konfigurációk átalakítására volt szükség egyes elemek túlterhelődésének elkerülésére, valamint intézkedni kellett a megfelelő feszültségviszonyok tartása végett” – válaszolt a Mavir a Világgazdaságnak. Konkrétan egyes karbantartásokat későbbre halasztottak azért, hogy az adott vezetékszakasz használatban maradhasson, másrészt, mivel a nagy melegben megnyúló vezetékeken csökken a feszültség, a Mavir az erőművek segítségével gondoskodott az előírt feszültség fenntartásáról. Így nem volt gond az átviteli hálózaton a meleg miatt.

Megfelelő volt az ország erőműveinek rendelkezésre állása is. A legnagyobb termelőnél, a paksi atomerőműnél sem volt gond a rendszerirányító szerint, sem a hőség, sem a Duna alacsony szintje miatt. A létesítmény működését nem kellett csökkenteni. A társaság honlapja szerint Paks a közel maximális, 1800 megawattos terheléssel termelt, többet, mint a mátrai erőmű és a gázüzemű létesítmények együtt. A terhelés hatoda a megújulókra jutott kora délután.

Mavir hőség megújuló energia Paks Mátrai áramtermelés erőmű
Kapcsolódó cikkek