Cégvilág

Javulhatna a tüdőrákosok túlélési esélye

Magyarországon évente 10-11 ezer új beteget diagnosztizálnak, 60 százalékuknál csak akkor, amikor már semmilyen terápia nem segíthet.

Ha a tüdőrákos betegek kemoterápia helyett elsőként immuno-onkológiai terápiában részesülnének, évente közel ezer beteg túlélési esélye javulna – becsülte meg a Világgazdaságnak Csutora Péter, az MSD Pharma Hungary Kft. orvosigazgatója.

Az újfajta kezelés április óta elérhető Magyarországon, lényege, hogy fokozza az immunválaszért felelős sejtek azon képességét, hogy azok elpusztítsák a tumorsejteket. A betegek azonban az immuno-onkológiai kezelést egyelőre csak akkor kapják meg, ha bebizonyosodott, hogy számukra a kemo- vagy a sugárterápia nem hozott jelentős változást.

Forrás: Shutterstock

Magyarországon drámai a statisztika: évente több mint nyolcezren – egy kisvárosnyian – halnak meg tüdőrákban. Az újonnan felfedezett tüdőrákos betegek között Európában százezer lakosra 42 beteg jut, Magyarországon 109. A magyar tüdőrákos betegek esetében az ötéves túlélés esélye nem éri el a 35 százalékot sem. A nem kissejtes tüdőrákkal diagnosztizált betegeknél pedig csak a betegek 10-15 százaléka él öt évnél tovább. Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet adatai szerint Magyarországon évente 10-11 ezer új beteget diagnosztizálnak, 60 százalékuknál csak akkor derül ki, hogy betegek, amikor már semmilyen terápia nem segíthet.

Az immuno-onkológiai terápiát eddig 160 tüdőrákos beteg kapta meg, egyedi méltányossági kérelem alapján, de csak többedvonalbeli eljárásként – válaszolta a Világgazdaságnak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő. A betegek valamennyi indokolt esetben térítésmentesen hozzájutnak az immuno-onkológiai kezeléshez, a finanszírozott ellátott betegek számának felső korlátja nincs – írta az egészségbiztosítási alapkezelő. Ha egy betegnél az orvosi grémium úgy dönt, hogy első vonalban indokolt az immuno-onkológiai terápia, annak nincs fiskális akadálya. Ilyen kérés azonban még nem érkezett – tette hozzá.

Csutora Péter azonban úgy véli, elsősorban nem a forráshiány az akadály, hanem összességében az egészségügy és azon belül az onkológiai terület az, amely nem kap megfelelő hangsúlyt. Ezen változtatni pedig csak szándék kérdése – mondta az orvosigazgató.

Első vonalban

Az eljárást 2014-ben hagyták jóvá az Egyesült Államokban, az immuno-onkológiában használt új hatóanyag már Európa-szerte törzskönyvezve van, de helyi döntés, hogy a társadalombiztosítók elsőként vagy csak másodvonalbeli eljárásként alkalmazzák az immuno-onkológiát a tüdőrák kezelésében. Görögországban, Ausztriában, Belgiumban, Németországban, Angliában és a skandináv országokban a daganatos betegek már rögtön első vonalban megkapják az immuno-onkológiai terápiát.

 

onkológia kemoterápia tüdőrák
Kapcsolódó cikkek