Cégvilág

Madárinfluenza: szabad a szállítás az EU-ba

Nincs már madárinfluenza miatt zárolt körzet az országban, és az unión belülre szabadon szállíthatunk baromfitermékeket. A jól fizető keleti piac azonban legkorábban szeptemberben nyílhat meg.

Megszüntette az országos főállatorvos a madárinfluenza miatt elrendelt összes korlátozást, mi­után az állategészségügyi hatóság május 24-én feloldotta az utolsó magas patogenitású madárinfluenza miatti, Bács-Kiskun megyei zárlatot – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM). Ezzel az ország teljes területéről akadálytalanná váltak a belföldi és az unióba irányuló szállítások.

A teljes, vagyis az uniós országokon kívülre is érvényes mentesstátuszt Magyarország csak augusztus 24-én nyeri vissza, vagyis a jelenleg teljes importtilalmat alkalmazó úgynevezett harmadik országokba leghamarabb ekkor indulhatnak újra a szállítmányok – emlékeztet a közleményben az FM. A korlátozások feloldásával megszűnt az országban a baromfik zárt tartására vonatkozó előírás. Hatályban maradt ugyanakkor az az országos főállatorvosi határozat, amely szerint a baromfikat továbbra is zárt helyen kell etetni, itatni, és a takarmányt zárt helyen kell tárolni.

Bizakodók vagyunk, hogy nem lesz újabb fertőzés, és helyreáll a baromfiágazat termelése – mondta a Világgazdaságnak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója. Mint mondta, rendkívül fontos, hogy a baromfitartók tartsák be a szabályokat, hogy elkerüljék a kór visszatérését. Intő példának nevezte Franciaországot, ahol két hullámban söpört végig a járvány.

– Mivel a keleti piacokra szeptemberig nem juthat be a magyar baromfi, a víziszárnyas-termelők jól fizető vevőktől esnek el. Európában ugyanakkor nem lesz túltermelés víziszárnyasból, tehát eladhatók lesznek a magyar termékek – tette hozzá. Bonyolultabb helyzet alakult ki ugyanakkor a csirke és a pulyka európai piacán. A madárinfluenza miatt több jelentős vevő leállította az importot – kivéve a hőkezelt termékekét –, köztük az uniós csirkeexport felét felvevő Dél-Afrika is. A bennragadó termékek pedig nyomott árakat eredményeztek az év első negyedében. Némi reményt ad a grillszezon beindulása, ami mindig élénkíti a baromfihús-forgalmat is.

Fertőzéstörténet

Magyarországon tavaly november 3. és 2017. április 21. között az élelmiszer-biztonsági hatóság összesen 240 baromfiállományban mutatta ki a madárinfluenza H5N8 törzsének jelenlétét. A betegség Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Veszprém megyei állományokat érintett. Összesen 2,66 millió baromfit ártalmatlanítottak a kitörések következtében.

 

madárinfluenza állategészségügyi hatóság
Kapcsolódó cikkek