Cégvilág

Többen hisznek az alternatív gyógymódokban

Az emberek többsége a természetes gyógymódokat kevésbé véli veszélyesnek, mint a gyógyszereket – derül ki a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet kutatásából.

Az alternatív medicinákra leginkább a fiatalok nyitottak, ők azok, akik szívesebben elmennek egy természetgyógyászhoz vagy egy csontkovácshoz, mint hogy valamilyen gyógyszert beszedjenek. Az emberek többsége a természetes gyógymódokat kevésbé véli veszélyesnek, mint a gyógyszereket – ez derül ki a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet kutatásából. A megkérdezettek 59 százaléka szerint az alternatív gyógyítási módszerek hatékonyabbak, mint a hivatalos orvoslás. Závecz Tibor, a kutatóintézet alapító ügyvezetője szerint mindez azért lehet, mert az orvosok marketingje nagyon rossz – ha jó lenne, akkor teljesen más kép rajzolódott volna ki a kutatás során.

A hatvan év felettiek 37 százaléka hisz az alternatív medicinában, az elutasítók aránya is az idősebbek között a legmagasabb. A Závecz-féle felmérés országos reprezentatív minta alapján készült. Érdekességként említette az ügyvezető, hogy a megkérdezettek 27 százaléka még mindig azt gondolja, a védőoltások több bajt okoznak, mint amennyi hasznuk van. Általánosságban elmondható, hogy minden negyedik embernek negatív véleménye van a vakcinákról. A homeopátiában viszont csak a megkérdezettek 35 százaléka bízik, az elutasítók aránya 47 százalékos.

Nagyon magas az elfogadottsága annak is, hogy a gyógyszergyárak ellehetetlenítenek olyan olcsó természetes gyógymódokat, amelyek a profitjukat fenyegetik.

gyógyászat Medicina gyógyszer alternatív egészségügy
Kapcsolódó cikkek