Cégvilág

Oktatószimulátor is jár az új atomerőműhöz

Működését tekintve Paks II. jelentősen eltér a már üzembe helyezett orosz testvérétől.

Az oroszországi Novovoronyezsben már működik, ami Pakson majd csak nyolc év múlva fog: egy olyan, új típusú atomerőműblokk, amely a helyi atomerőmű régebbi egységeinek kiváltására épült. Mindkét városban két, 1200 megawattos, 3+ generációs blokk veszi át a stafétabotot a meglévőktől, amelyekkel néhány évig párhuzamosan fog működni. Ám amíg Pakson mind a négy eredeti reaktor is még évekig termel – a 2017-es év végéig várhatóan a negyedik is engedélyt kap további húsz évig történő üzemelésre –, addig Novovoronyezsben a régebbi öt blokkból az első kettő már végleg leállt, további kettő 15-15 éves üzemidő-hosszabbítási engedélyhez szükséges korszerűsítés miatt áll, az ötödiknek pedig már megtoldották az üzemidejét 25 évvel – mindez a moszkvai Atomexpo alkalmából szervezett atomerőmű-látogatáson hangzott el.

Forrás: AFP

Az említett 3+ generációs berendezés a nyomott vizes orosz VVER-reaktorok legújabb változata. A típus eleget tesz a 2011-es fukusimai atombaleset után megszigorított biztonsági előírásoknak: egyszerre rendelkezik aktív és passzív (emberi beavatkozást és energiaforrást sem igénylő) biztonsági rendszerrel, ellenáll a földrengésnek, a tornádónak, a hurrikánnak, a repülőgép-rázuhanásnak, a robbanásnak és az árvíznek is.

Mivel a világon a novovoronyezsi az első ilyen reaktor, üzembe helyezésének és működésének tapasztalatait a magyarországi szakemberek is hasznosíthatják. (Igaz, a paksi ötödik és hatodik blokk majd nem ehhez, hanem a Leningrád II. blokkhoz hasonlít jobban.) Lényeges különbség a paksi és a novovoronyezsi atomerőmű között, hogy bár mindkét létesítmény közelében van természetes víz (folyó, illetve Novovoronyezsben egy hűtőtó), a reaktorok hűtéséhez Novovoronyezsben hűtőtornyokat is építettek. Pakson nincs, és az új blokkokhoz sem épül majd ilyen, mert a szakemberek szerint a hűtést a Duna vize minden körülmények között biztosítja. Eltérés még, hogy míg Pakson a nagy radioaktivitású, használt fűtőelemek a pihentetőmedencéből (többévnyi időzés után) az atomerőmű területén lévő átmeneti száraz tárolóba kerülnek, addig Novovoronyezsben nem létesült ilyen tároló. A Világgazdaságnak azt válaszolták, hogy a fűtőelemek további sorsa nem az atomerőmű-társaság illetékessége.

Más a belföldi beszállítás is: Paks II.-höz a magyar megrendelő 40 százalékot kötött ki, míg az új orosz blokk esetében 80 százalékos volt a belföldi arány. Az orosz erőműben nem kívánták közölni, mit szereztek be külföldről, de lapértesülések szerint például a blokkok biztonsági rendszerét és az irányítástechnikát a francia Areva NP szállította. Az új blokk legnagyobb értékű, nem nukleáris berendezése, vagyis a turbina és a generátor Oroszországban készült. Ugyanerre a berendezéscsoportra Paks II. esetében június elején uniós közbeszerzési pályázatot írt ki a fővállalkozó Atomsztrojexport, de a tendert technikai okból visszavonta. Az új orosz blokk alkalmazottait egy exportterméknek is szánt szimulátorban készítették fel majdani munkájukra, ilyen szimulátor minden új atomerőműhöz jár.

Novovoronyezs Paks II. különbség atomerőmű
Kapcsolódó cikkek