Cégvilág

Palotaforradalom készül a Mylannál a botrányok miatt

Menesztenék a gyógyszertúlárazási botrányba keveredő, a Mylan részvényeinek zuhanásáért felelős vezetőket.

 

Fotó: AFP

A részvényeseknek szavazási tanácsokkal szolgáló Institutional Shareholder Services (ISS) szerint elérkezett az idő, hogy a gyógyszertúlárazási botrányba keveredő Mylan vezérkarát menesszék a közelgő közgyűlésen. A tizenegyből tíz vezető lemondatását javasolják, köztük a tavalyi év után 97 millió dollárt felvevő Robert Coury elnökét, valamint Heather Bresch vezérigazgatóét, aki 13,8 millió dollárt tehetett zsebre, miközben mindkettőjük felelőssége vitathatatlan volt az EpiPen-botrányban.

Mint ismert, a kétdarabos, autoinjekciós allergiagyógyszer haszonkulcsát hét év alatt 9-ről 55 százalékra, árát pedig 90 dollárról 600-ra emelték csomagonként, kihasználva piaci erejüket és azt, hogy Washingtonban kilobbizták az életmentő sürgősségi injekció kötelező készleten tartását valamennyi amerikai oktatási intézményben. A Bloomberg szerint mindez évi egymilliárd dollár fix bevételt hozott éveken át. A túlszámlázás kiderülése után 465 millió dolláros bírságot kellett fizetniük, a gyógyszer árát pedig a felére csökkentették. Az ISS szerint a botrány felelősei a cég részvényesi értékét súlyos mértékben erodálták, ezért egy nemrég kinevezett igazgatósági tagot leszámítva mind a tíz vezetőnek mennie kell. Ellenük szól az is, hogy a bevételek és a profit megcsappanásának dacára nem változtattak saját premizálásukon. A Mylan azonnal „ellenlevélben” tájékoztatta részvényeseit, hogy ha menesztenék jövő csütörtökön a vezetést, azzal még nagyobb bajt okoznának, mert irányíthatatlanná válna a cég. Felhívják ugyanakkor a figyelmet, hogy a Mylan piaci értékét tizenöt év alatt 3-ról 20 milliárd dollárosra növelték – igaz, főként cégfelvásárlásoknak köszönhetően –, valamint hogy hosszú távú kilátásaik kedvezők.

Az ISS viszont arra hivatkozik, hogy egy év alatt – a botrány miatt – 29 százalékot zuhant a részvényárfolyam, miközben a versenytársak és a vezető indexek két számjegyű növekedést értek el. Bár tavaly a forgalom 17 százalékkal 11 milliárd dollárra nőtt, a nyereség a felére, 480 millió dollárra esett vissza Breschék hibái miatt. A tanácsadó cég álláspontját négy Mylan-részvényes nyugdíjalap is osztja, ám a személyi változtatásokhoz előírt kétharmados többséghez ennél jóval többre van szükség.

részvény mylan botrány
Kapcsolódó cikkek