Cégvilág

Rekorddöntögető aukció Londonban

Pár perc eltéréssel kétszer is megdőlt Vaszilij Kandinszkij aukciós rekordja a Sotheby’s Londonban tartott impresszionista és modern árverésén. Joan Miró és Giacometti művei is magas árakon keltek el.

A június 21-i, a 20. század legfontosabb művészeinek munkáiból kis számú, válogatott anyagot felvonultató árverés 128 millió fontos összforgalma megerősíti a trendet, miszerint a nemzetközi műtárgypiacon élénkül a vásárlási kedv. Ráadásul első ízben fordult elő, hogy Londonban egy aukción három tételért is 20 millió font felett fizettek.

Vaszilij Vasziljevics Kandinszkij esetében először a Murnau – Landschaft mit grünem Haus (Murnau – Táj zöld házzal; 1909) című képe ért el 21 millió fontot (26,4 millió dollár), majd hat tétellel később a Bild mit weissen Linien (Kép fehér vonalakkal; 1913) című képe 33 millió fontot (41,6 millió dollár). A korábbi – most kétszeresen is megdőlt – Kandinszkij-rekord 21 millió dollár volt, ez az első festmény esetében 26 millió dollárra növekedett Londonban, hogy aztán pár perc múlva a 41 millió dollárt is meghaladja. A murnaui kép a húszas évek óta ugyanannak a családnak a tulajdonában volt. Értékét az is növeli, hogy egyik első darabja a mester 1909-től kezdődő új stílusának, amelyet radikális absztrakt expresszionizmusnak neveznek, élénk tiszta színek, vastagon felvitt festék jellemzi. Az 1913-as datálású másik Kandinszkij-mű gyönyörűen megmutatja a művész absztrakciós útját.

Az árverésen nem Kandinszkij volt az egyetlen művész, akinek módosult az életműrekordja: Joan Miró Femme et oiseaux című 1940-es képéért 24,5 millió fontot adtak, ez a legtöbb, amit valaha Miró-képért nyilvános árverésen fizettek. A kis méretű kép a Constellations sorozat nyolcadik darabja, Normandiában festette, ahová a spanyol polgárháború leverése után költözött. A mű 15 éve nem fordult elő az aukciós piacon.

Giacometti volt az árverés harmadik sztárművésze, az 1947-es Grande figure című bronzszobra ugyan nem ért el új rekordot, de 18 millió fontos ára több mint figyelemre méltó.

Helena Newman, a Sotheby’s impresszionista és modern művészeti részlegének igazgatója a sikeres este után úgy nyilatkozott: az ázsiai és az amerikai gyűjtők nagy számban és aktívan vettek részt az aukción. Kandinszkij, Miró és Giacometti főműveinek kikerülése a piacra, egyszerre,egy árverésen, és mindegyik magas áron kel el, ez fontos momentum.

műgyűjtő műkincs festmény árverés aukció
Kapcsolódó cikkek