Cégvilág

Apasztja a búzatermést a tomboló hőség

Komoly károkat okoz a nagy szárazság a jó minőségű, magas fehérjetartalmú búzatermésben világszerte, és ez sokéves csúcsra röpítette a termény jegyzését.

Az elmúlt négy évben rekordszintű volt a búzatermés, ami lenyomta a búza árát. Az alacsonyabb búzaár hatására az Egyesült Államokban csökkent a termény vetésterülete, ami 1919 óta a legkisebb az idén.

Európában a szárazság miatt az elmúlt húsz év legkisebb búzatermése lehet az idei Olaszországban és Spanyolország egyes területein. Kanada Alberta tartománya, amely szintén fontos búzatermő vidék, komoly károkkal számol a szokatlanul száraz időjárás hatására.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) legfrissebb előrejelzése szerint az idei amerikai termés tavaszi búzából 423 millió véka (1 véka 36,35 liter) lesz, 2002 óta a legkevesebb.

A chicagói terménytőzsdén (CBOT) július elején a búza ára kétéves csúcsra, 5,50 dollár fölé emelkedett vékánként.

A jövő héten hozzák nyilvánosságra azokat a hivatalos adatokat, amelyekből megtudható, hogy a szárazság mekkora kárt okozott Észak-Dakotában, amely messze a legnagyobb amerikai tavaszi vetésű búzatermő vidék.

Komoly terméskiesést okoz a szárazság Ausztráliában is. A hivatalos előrejelzésben még az szerepel, hogy az idei búzatermés 24,1 millió tonna lesz. Elemzők szerint azonban a kormány ezen a becslésen hamarosan változtat, szerintük a tényleges termés csupán 19 és 21 millió tonna között lesz.

Nem mindenütt ilyen rossz azonban a helyzet. Kínában például az idén jelentősen nőhet a jó minőségű búza mennyisége, ami azt eredményezheti, hogy az ázsiai országnak kevesebb amerikai és ausztrál búzát kell vásárolnia.

szárazság fehérje búza
Kapcsolódó cikkek