Cégvilág

Elszabadult a nemzetközi focisták piaca

Az Arsenal potom 145 millió eurót adna egy 18 éves francia focistáért.

Kylian Mbappéért, a Monaco 18 éves, négyszeres francia válogatott támadójáért 125 millió fontot, azaz 142 millió eurót adna az Arsenal – legalábbis így vélekedik szinte a teljes angol sajtó. Az észak-londoniak az előző szezont a Premier League ötödik helyén zárták, így a következő kiírásban nem is indulhatnak a Bajnokok Ligájában, helyette be kell érniük az Európa-ligával – ez mindenképpen Arsene Wenger csapata ellen szól. Mbappéval kapcsolatban június elején bedobták a BL-győztes Real Madrid nevét is, amely a hírek szerint nem kevesebb mint 135 millió eurót adna a francia tiniért.

Kylian Mbappéért irreális összegeket kínálnak a gazdag klubok
Forrás: AFP

Az idényben 44 meccsen 26 gólig jutó támadó lehet a nyári átigazolási időszak legkapósabb és egyben legdrágább játékosa – amennyiben valóban aláír valahová. Mbappé minden idők legdrágább labdarúgójává válhat – eddig a legtöbbet, 89 millió fontot (105 millió eurót) Paul Pogbáért fizették, a szintén francia játékos a Juventust hagyta ott tavaly a Manchester United kedvéért.

Már évek óta az angol klubok költik a legtöbbet: három idénnyel ezelőtt már átlépték az egymilliárd fontos határt is, míg az előző, 2016–2017-es évadban már 1,4 milliárd fontot, közel 1,64 milliárd eurót költöttek. Érdekes tény, hogy az elmúlt három idényben mindössze kétszer fordult elő, hogy egy topligának több bevétele volt, mint kiadása: 2014–2015-ben a spanyol bajnokság 28 millió eurós, míg egy évvel később a német bajnokság 61 millió eurós pluszban zárt – a Premier League a legutóbbi két esztendőben közel 800 millió eurós veszteséget halmozott fel.

Ettől függetlenül a Premier League minden bizonnyal megtartja vezető helyét, ráadásul életbe lépett a három idényre 5,1 milliárd fontért (közel 1800 milliárd forint) megkötött televíziós szerződés is. Ennek köszönhetően idén 2,4 milliárd fontot osztottak szét a húsz angol élvonalbeli klub között – a legtöbbet a bajnok Chelsea kapta, mintegy 150,8 millió fontot. Ez az összeg nagyságrendileg tízszerese annak, amennyiből a magyar topcsapatok gazdálkodhatnak.

Az Arsenal nemcsak Mbappét akarja, hanem a lyoni Alexandre Lacazette-et is vinné – a hírek szerint hamarosan be is jelentik, hogy 52 millió fontért leigazolják. Ezen a nyáron eddig Bernardo Silváért adták a legtöbbet, a Manchester City 50 millió eurót fizetett a Monacónak a portugálért. Szintén Angliában, a Liverpoolban kötött ki Mohamed Salah, akiért 42 millió eurót kapott a Roma. Ezek hatalmas transzferdíjak, hiszen 2000-ben Luís Figót rekordösszegért, 60 millió euróért vitték Madridba. Most a Manchester United egy Victor Lindelöf nevű védőért adott 35 millió eurót, míg az Everton Jordan Pickfordért 28,5 milliót. És még két hónap hátravan az átigazolási időszakból.

átigazolások futball klubok játékospiac
Kapcsolódó cikkek