Cégvilág

Kormányhivatalnál veszett el a Green Holidays-akta

Továbbra sem tudni semmit arról, hogy a hazai fogyasztóvédelmi szervezetek tettek-e bármilyen lépést a Green Holidays július eleji csődjének megelőzése érdekében.

Mint az kiderült: már a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) tavaly december 9-i jelzése előtt, novemberben egy magánszemély beadványára vizsgálódni kezdett a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH). Pontosabban rövid úton elintézte az ügyet azzal, hogy a fogyasztóvédelmi hatósághoz, illetve a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) tette át a kérdést, mondván: azzal, hogy a panaszban jelzett cég – a SzállásOutlet Kft. – megbontotta az utazási csomagokat, lényegében kikerült az MKEH ellenőrzése alól, hisz a hivatal által vizsgált utazásszervezői tevékenység alapja az utazási csomagok értékesítése. (Az eredendő hiba épp ez volt, mivel a csomagok jogellenes megbontásának célja az MKEH felügyelete alóli kikerülés lehetett.)

A – mint azt korábban jeleztük – sem válaszolhatott másként a hozzá érkezett megkeresésre, hiszen az MKEH a hivatalt egy jelentős piaci erejű kereskedő visszaélésével összefüggésben kérte a kereskedelmi törvény ezt szabályozó passzusainak vizsgálatára. Ám a GVH szerint az utaztató ilyen piaci erővel nem rendelkezett.

Forrás: MTI

Az MKEH a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló, 2008. évi XLVII. törvény megsértésével kapcsolatos vizsgálatra a fogyasztóvédelmi hatóságot kérte fel, amely első fokon ugyanaz a Fővárosi Kormányhivatal, mely januártól az MKEH utazásszervezői nyilvántartást vezető és kaucióbiztosítást ellenőrző feladatát is átvette. Hiába történt azóta már több jelzés a kormányhivatal felé, a jelek szerint a két egymás mellett dolgozó részleg nem talált módot rá, hogy egyeztessen – erre utal, hogy a kormányhivatal az MTI-vel azt közölte, több mint hét hónappal az első bejelentés megérkeztét követően még mindig csak vizsgálódnak a kérdésben.

A gondot az okozza, hogy a fentiek miatt alapesetben az Indulhatunk.hu és a Szállás­Outlet által értékesített utakra pont azok megbontása miatt nem lehet érvényes a Green Holidays – Uniqa Biztosító által kezelt – vagyoni kauciója, ám a kérdésről a végleges álláspontot a 213/1996-os kormányrendelet értelmében épp az ügyben eddig nem igazán jól teljesítő kormányhivatalnak kell kimondania.

Az érintett cégeknél utazási szolgáltatást leelőlegező ügyfelek egy része jelentkezett az Uniqánál – a beérkezett kártalanítási igények nagyjából harmada köthető ilyen ügyletekhez a Világgazdaság információi szerint. Ugyanakkor az is látszik, hogy az érintett platformok főleg a „szuperakciós” Green-utakat értékesítették, miután a kártérítési összegben a jelentkezők arányánál jóval szerényebbek a beadványaik. Arról ugyanakkor nem lehet tudni, hogy – megfogadva például a MUISZ tanácsát – a visszaélést elkövető cégekkel szemben közvetlenül mennyien próbálják a jogaikat érvényesíteni.

Reagált a kormányhivatal

A Fővárosi Kormányhivatal fogyasztóvédelmi szakterületéhez 2016. november 24-én a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságon keresztül továbbította a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal egy magánszemély panaszát a Szállás Outlet Kft.-vel (az Indulhatunk.hu oldal üzemeltetőjével) szemben. A kormányhivatal 2016. december 6-án további tájékoztatást, hiánypótlást kért a bejelentőtől, aki ezt követően nem jelzett vissza, így az az eljárás nem folytatódott. Budapest Főváros Kormányhivatalának fogyasztóvédelmi hatóságához a Green Holiday július eleji esetéig más bejelentés nem érkezett az Indulhatunk.hu oldallal kapcsolatban.

A MUISZ 2016. december 9-i bejelentését az MKEH a GVH-hoz továbbította.

A SzállásOutlet Kft-vel szemben a Fővárosi Kormányhivatal fogyasztóvédelmi hatósága 2017. július elején indított vizsgálatot, amelyben azt vizsgálja, hogy az Indulhatunk.hu honlapon levő tájékoztatásokkal, illetve azok hiányával folytat, illetve folytatott-e tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot az oldal üzemeltetője. Mivel folyamatban lévő vizsgálatról van szó, annak részleteiről további tájékoztatást nem áll módjukban adni – írták.

 

Green Holidays kormáynhivatal csőd Törökország fogyasztóvédelem utazási iroda
Kapcsolódó cikkek