Cégvilág

Lepattannak az uniós piacról az ukrán exportőrök

Egyelőre nem sokat ér, hogy az Ukrajna és az EU közötti szabadkereskedelmi egyezmény lehetőséget biztosít az ukrajnai gyártóknak az európai piacokon történő megjelenésre.

Olekszandr Ohrimenko ismert ukrán gazdasági elemző szerint ennek egyik oka, hogy az uniós és a tengerentúli nagy konzorciumok összefogtak, s nem engedik, hogy az ukrán termékek megvessék a lábukat az európai piacokon.

Ohrimenko szerint ugyanakkor be kell látni azt is, hogy az ukrán exportőrök minőségben, de sokszor még árban sem tudják felvenni a versenyt. Hiába lényegesen olcsóbb az ukrán munkaerő az európai átlagnál, a termékek végösszegében ez nem köszön vissza, egyfelől a nagyon magas energiaköltségek, másfelől a tulajdonosok hatalmas profitéhsége miatt.

Forrás: AFP

Az is hátráltatja az ukrán exportőröket, hogy még gyerekcipőben jár az országuk gazdaságdiplomáciája, képtelenek jó cégért találni az Ukrajnából származó termékeknek, megismertetni azokat, s bevezetni az európai felvevőpiacra.

Ukrajnában eddig 283 cég kapott az EU-ba irányuló kiviteli engedélyt, ebből 180 cég nyersanyagokat exportálhat, 103 élelmiszereket, elsősorban szárnyashúsokból készült termékeket, halat, mézet, tojást, valamint tejtermékeket.

Ukrajna export Európai Unió
Kapcsolódó cikkek