Cégvilág

Milliárdokat szán Kína a kassai acélműre

Megakadtak a kassai U. S. Steel acélmű eladásával kapcsolatos tárgyalások annak amerikai tulajdonosa és a kínai Hesteel Group között.

Megakadtak a kassai U. S. Steel acélmű eladásával kapcsolatos tárgyalások annak amerikai tulajdonosa, a pittsburghi székhelyű U. S. Steel Corp. és a kínai Hesteel Group között. A mintegy 10 ezer embert foglalkoztató acélmű iránt több befektető is érdeklődött, ám január óta az amerikai tulajdonos Kína legnagyobb acélgyártójával, a Hesteel képviselőivel folytat kizárólagos tárgyalásokat a kelet-szlovákiai cég eladásáról. A kassaiak amerikai tulajdonosa nem kommentálta a tárgyalások megszakadását, mi több, hivatalosan még a vállalat eladásának tervét sem erősítette meg.

Velük szemben Robert Fico szlovák kormányfő nyíltan beszélt a tulajdonosváltásról, amit arra szeretne kihasználni, hogy megerősítse az állam pozícióját a nehéziparban. „Szeretnénk elérni, hogy ebben a vállalatban az állam legyen az erősebb tulajdonos” – mondta Fico, aki korábban 34 százalékos állami részesedést tartott kívánatosnak. Az államnak jelenleg semmilyen befolyása sincs a cégre.

Hírek szerint a Hesteel 1,4 milliárd eurót ajánlott a kassai acélműért, további 1 milliárdot a gyár korszerűsítésébe fektetne, hogy az fel tudja venni a versenyt a legmodernebb európai acélművekkel. A kassai cég tavaly 185 millió dolláros nyereséggel zárt, míg a U. S. Steel csoport összességében 342 millió dolláros veszteséget könyvelhetett el.

acélgyártás Kassa U. S. Steel
Kapcsolódó cikkek