BUX 44,141.63
+1.55%
BUMIX 3,782.15
-0.50%
CETOP20 1,824.74
0.00%
OTP 9,250
+3.58%
KPACK 3,100
0.00%
0.00%
0.00%
0.00%
-0.49%
ZWACK 17,400
0.00%
0.00%
ANY 1,595
+3.57%
RABA 1,125
-0.88%
-0.50%
0.00%
-0.66%
0.00%
OPUS 151.6
-1.43%
+4.17%
-1.25%
0.00%
+0.24%
OTT1 149.2
0.00%
-2.21%
MOL 2,942
+1.45%
+1.55%
ALTEO 2,710
-2.52%
0.00%
+0.34%
0.00%
0.00%
-0.26%
MKB 1,972
0.00%
0.00%
-0.68%
+1.11%
0.00%
SunDell 45,800
0.00%
+4.35%
+2.54%
-3.57%
0.00%
-0.77%
+5.07%
GOPD 12,400
0.00%
OXOTH 3,490
0.00%
-1.41%
NAP 1,192
-3.09%
0.00%
0.00%
Forrás
RND Solutions
Cégvilág

Nem lehet panasz az idei uborkatermésre

A várakozások szerint csaknem 18 ezer tonna hajtatott uborka teremhet az idén, amely elég lesz a növekvő magyar fogyasztás kiszolgálására – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A közlemény szerint Magyarországon a hajtatott uborka termesztése évek óta 100 hektár körül van, ebből 60-70 hektár a kígyóuborka, amit 30-40 hektáron folyó salátauborka termesztés egészít ki. Uborkahajtással jelenleg csak a professzionális kertészetek foglalkoznak, a kis üzemek és kistermelői kertészetek gyakorlatilag teljesen eltűntek – tették hozzá.

Forrás: AFP

A konzervuborka termőterülete Magyarországon 500-600 hektár között ingadozik, az éves termésmennyiség pedig 13-14 ezer tonna. A legnagyobb konzervuborka termelő körzet Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, ahol több településen önkormányzati segítséggel folyik a termelés.

Az uborkára jellemző, hogy rövid idő alatt terem, gyorsan megtérül, ugyanakkor termesztéstechnológiailag kényes növényfaj. Sok kórokozója és kártevője van, a rövid termesztési időintervallum alatt pedig általában nem alkalmazható gazdaságosan a növényvédelem.

Hozzátették: ahhoz, hogy megfelelő hozamot, és ezzel árbevételt érjenek el a gazdák, 2-3 naponként szedni kell a gyorsan 300-400 grammosra növő terméseket.

A NAK piaci felméréséből kiderült, hogy nyugat-európai tendenciának megfelelően Magyarországon is növekszik az éves uborkafogyasztás. Míg Nyugat-Európában a kígyóuborka értékesítése átlagosan 2-2,2 kilogramm körül van fejenként, addig a magyarok 1,6-1,8 kilogramm uborkát fogyasztanak évente.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek