Cégvilág

Nem lesz boldog, aki a kertészeti áruházak akcióit várja

A jó idő jótékonyan hatott a kertészeti áruk piacára is, a tavalyival ellentétben idén még nem kellett elkezdeni az akciós kiárusítást.

Gyakorlatilag a házhoz csatlakozó új nappaliként tekintenek a vásárlók a kertre, vagyis nem csupán a gyep és dísznövények, esetleg veteményes összességeként gondolnak rá. Az elmúlt évek tendenciája ennek köszönhető, hiszen jól megfigyelhetően felértékelődött a kerti bútorok és kényelmi eszközök szerepe, maga a kertészkedés pedig népszerű hobbivá vált. A Praktikernél ennek megfelelően alakították ki kertészeti termékeik kínálatát.

Forrás: shutterstock

Gondoltunk azokra, akik szeretnék kikapcsolódásra használni a kertjüket, mert ahogy tavaly, az idén is azt tapasztaljuk, hogy a kerti garnitúrák és a minőségi grillek nagy népszerűségnek örvendenek a vevőink körében

– mondta el a Világgazdaságnak Bagaméri László, a Praktiker Kft. értékesítési igazgatója. Tapasztalataik szerint tavaly is népszerűek volt a különféle kaspók, virágládák és cserepek, ezekből idén is rengeteg új termék van a kínálatukban. A kertészeti termékek szezonja szinte minden évben márciusban kezdődik, amikortól érezhetően emelkedik irántuk az érdeklődés. Az értékesítési igazgató szerint minden szezonban megfigyelhető, hogy a keresletet alapvetően határozza meg az időjárás.

Amikor beköszönt a jó idő, vásárlók rohamával találkoznak áruházaikban, mert ilyenkor az emberek többsége szívesen kertészkedne, grillezne vagy pihenne a kertjében

– tette hozzá. A Praktiker az idén folyamatosan tartja a kertészeti termékeknél a 30 százalékos forgalombővülést, sőt több héten keresztül e feletti volt a forgalom emelkedése. Míg tavaly ugyanebben az időszakban már jelentős kiárusítás zajlott áruházaikban, most – többek között a remek időjárásnak köszönhetően – csak szortimentjük nagyon kis részét kellett akciózni vagy kiárusításba tenni.

Szakértők szerint megfigyelhető, hogy a klímaváltozás is hatott a keresletre. Kelendőbbek a strapabíró és szárazságtűrő fajok, és keresik az új kártevőknek ellenálló, igénytelen növényeket. A nehezen karbantartható fű helyett sokan a buja kertre esküsznek.

Egyre többen próbálnak otthon, permetezés nélkül termelni zöldségeket és gyümölcsöket, valamint gyógy- és fűszernövényeket – utóbbiakat akár cserépben. Egyre divatosabbak az emelt ágyások is. A kerti kiegészítőkben is a természetességre törekvés a jellemző. A trendi kertekből eltűnt a beton és a műanyag, domináns lett a kő, a kavics és a fa. Az árnyékolás miatt is népszerűek lettek a növényfalak, a falra vagy támasztékra felfutó növények.

A lakástakarék is felhasználható

Bár a neve miatt valószínűleg sokan nem is gondolják, a lakástakarékból is finanszírozhatók a ház körüli, illetve bizonyos esetekben a kerttel kapcsolatos beruházások is – hívta fel a figyelmet Köntös Péter, az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese. Lakástakarékból téríthető például a kerítés, a terasz, a csapadékelvezető árok vagy éppen a térkő költsége. Ezeken kívül számos egyéb kültéri elem felújítására is igénybe vehető, de a pontos lehetőségekről érdemes már a munkák megtervezésekor tájékozódni. Fontos, hogy ezeknél a beruházásoknál, a lakás- és házfelújításhoz hasonló módon, számlával kell igazolni a felhasznált összeget. | VG

 

akciók áruházak időjárás kertészet
Kapcsolódó cikkek