Cégvilág

Nem lesz hűvösebb a 3-as metrón

Úgy tűnik, a rekordmeleg sem változtat a BKV álláspontján, a társaság utólag sem szereltet légkondicionálókat a felújítás alatt lévő metrószerelvényekbe.

Úgy tűnik, a rekordmeleg sem változtat a Budapesti Közlekedési (BKV) Zrt. álláspontján, a társaság utólag sem szereltet légkondicionálókat a felújítás alatt lévő metrószerelvényekbe. A Világgazdaság érdeklődésére legalábbis azt közölte a BKV, hogy a szerződés ennek lehetőségéről nem rendelkezik. A forró nyár ellenére a vállalat egyelőre nem is mérlegeli a hűsítés lehetőségét, tájékoztatása szerint erről nem született döntés.

Nem lesz légkondi Forrás: AFP

A felújított metrószerelvényekkel ugyanis nemcsak az a gond, hogy az ajtajaik nem vagy nem akkor nyílnak ki, amikor kellene, hanem az is, hogy a járművekben csak levegőcserélő működik légkondicionáló berendezés helyett. Eredetileg a Combino Supra villamosokat sem látták el ilyen berendezésekkel. Ezek 2006 óta közlekednek a budapesti 4-es, 6-os vonalon, és 2008 júniusáig az összes szerelvénybe légkondicionálót szereltek a média és az utasok nyomására, ami a teljes flottát tekintve 1,6 milliárd forintba került. Az utóbbi időben pedig már légkondicionálóval ellátott villamosokat vett a főváros. Miután a felújított metrószerelvények legalább harminc évig közlekednek, és a globális felmelegedéssel is számolni kell, célszerű lenne ezt újragondolni – erre jó apropó lehet a felújítás.

Közben folytatódik a 3-as vonal felújított metrókocsijainak átvétele, már 11 van belőlük Magyarországon – közölte lapunkkal a BKV. A társaság június 23-án vonta ki a forgalomból a szerelvényeket. Az utasforgalomban tapasztalt hibákkal kapcsolatos vizsgálat és az eredmények értékelése folyamatban van, a felújított kocsik a hatósági engedélyek kiadása után állhatnak majd újra forgalomba.

A műszaki megbízhatósági problémák miatt a legsúlyosabb szankciókat helyezte kilátásba a Metrovagonmassal szemben a BKV. A késedelmek miatti kötbérigénye meghaladja az egymilliárd forintot, erről a közlekedési társaság levélben hivatalosan értesítette az MVM Nyrt.-t.

3-mas metró BKV metró M3 légkondicionáló
Kapcsolódó cikkek