Cégvilág

Újabb nagyszabású fejlesztés előtt a hazai autóipar

Összesen 3,4 milliárd forintból, de mintegy 437 millió forint államitámogatásból bővülhet a francia autóipari Sicta Kft. Felsőzsolcán.

A francia autóipari Sicta Kft. 3,4 milliárd forintos beruházással bővíti felsőzsolcai alkatrészgyárát, ebből a magyar kormány 437 millió forint támogatást biztosít, amely a teljes fejlesztés 13 százaléka – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten. Kiemelte, a beruházással 115 új munkahely jön létre.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Forrás: MTI

A külügyminiszter hangsúlyozta, a Sicta a világ egyik vezető autóalkatrész gyártója, a vállalat a turbó-feltöltők alkatrészeinek gyártásában Európában piacvezető, a világon pedig az első öt között van. Vevői közé tartozik például a Mercedes, a BMW, az Audi és a Porsche, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolcán gyártott alkatrészeket a többi között ezekbe az autókba szerelik be – közölte.

A beruházás tovább erősíti magyar-francia gazdasági kapcsolatokat, a franciák az ötödik legjelentősebb befektetők Magyarországon, a magyaroknak pedig Franciaország a negyedik legfontosabb kereskedelmi partner. A két ország közötti kereskedelmi forgalom meghaladta a 8,5 milliárd eurót tavaly, az idén az első negyedévben pedig 4,3 százalékkal nőtt a forgalom – emelte ki Szijjártó Péter.

autóipar fejlesztés felsőzsolca
Kapcsolódó cikkek