Cégvilág

Egymilliárdba került a FINA vízi közlekedése

Egymilliárd forintot fordított a dunai vízi közlekedés fejlesztésére a FINA vizes világbajnokságot szervező Bp2017 Nonprofit Kft. és a Mahart PassNave Kft. – mondta a Világgazdaságnak Spányik Gábor, az utóbbi cég ügyvezetője.

Mintegy egymilliárd forintot fordítottak a vizes világbajnokságot megelőzően a dunai vízi közlekedés fejlesztésére az elmúlt másfél évben. Ennek körülbelül a felét a FINA vizes világbajnokságot szervező Bp2017 Nonprofit Kft., a másik részét pedig a Mahart PassNave Kft. állta – mondta a Világgazdaságnak Spányik Gábor, az utóbbi cég ügyvezetője. A Mahart PassNave flottájának jelentős része megújult: így például a tizenkét Moszkva típusú, 150-200 fő szállítására alkalmas hajót teljesen felújították, ezek a Dunakanyarban és budapesti városnézésen szállítanak majd utasokat. A hajókon egyébként a wifi mellett a Futárhoz hasonló utastájékoztató rendszer is működik.

Szintén a Mahart PassNave kasszájából, több mint háromszáz millió forintból korszerűsítették a Budapest protokollhajót, és mindezek mellett felújították a szárnyashajóikat is, amelyből öt szállítja az utasokat, ezeket a Duna vízállása miatt csak az utolsó hat napban használhatták. Spányik Gábor a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a vizes világbajnokságra elkészült beruházások hosszan fogják szolgálni a magyar utazóközönséget és a turistákat. A budapesti vizes világbajnokság ideje alatt egyébként több mint ötvenezer embert szállítottak hajóval, például az amerikai vízilabdacsapat tagjait is – tette hozzá Spányik.

Mindezeken túl több dunai kikötőt is építettek, illetve felújítottak – ezeket a Bp2017 Nonprofit Kft. büdzséjéből fedezték. Ezeknek a Bp2017 Nonprofit Kft. a tulajdonosa, az üzemeltetője pedig a Mahart PassNave. A személyhajózási céget egyébként öt évvel ezelőtt vásárolta meg az állam a magántulajdonostól, ami egy jó döntés volt – mondta lapunknak Spányik -, hisz például tavaly a 2,8 milliárd forint bevétel mellett egymilliárd forintot meghaladó adózott nyereséget ért el, miközben háromszázezer utast szállított.

A kerületnek is jót tett a vizes vébé

A vizes világbajnokság tervezésekor a rendezvényeknek helyet XIII. kerületi önkormányzatnak három kérése volt – mondta Borszéki Gyula, a kerület alpolgármestere. Ezek közül már elkészült a Dagály fürdő védelmét ellátó árvízvédelmi szakasz és a Dagálysétány utca, és az alpolgármester abban is bízik, hogy a jövő évben megnyit a megújult Dagály fürdő.

 

Bp2017 Nonprofit Kft. vízi közlekedés FINA vizes világbajnokság Mahart PassNave Kft.
Kapcsolódó cikkek