Cégvilág

Ezért ne árazza túl ingatlanát

A túlárazással saját maguk számára nehezítik meg a tulajdonosok ingatlanuk értékesítését a webes ingatlanhirdetések korszakában.

Ahogy az árak kúsznak felfelé a hazai ingatlanpiacon, egyre jellemzőbb, hogy az eladók irreális ár-elképzelésekkel lépnek a piacra. A jelenlegi webes hirdetési megoldások azonban túlárazás esetén jelentősen csökkentik az esélyt a sikeres értékesítésre – állítja a Balla Ingatlan közleménye.

Ennek szerintük az oka, hogy a webes hirdetési felületeknél adottak bizonyos szűrési lehetőségek, melyekkel az érdeklődők le tudják szűkíteni a kereséseket. Ezek közé tartozik a maximális ár meghatározása is. A gyakorlatban az ingatlant keresők az általuk elképzelt vételárra rátesznek még néhány millió forintot – ennek pontos mértéke attól függ, hogy milyen értékű ingatlant keresnek -, és ezt határozzák meg maximumként a kereső számára.

Így viszont azok az ingatlanok, melyek ára túlságosan távol áll az átlagtól, meg sem jelennek az érdeklődők számára egy-egy keresésnél. Más szóval azok, akik jelentős mértékben túlárazzák az ingatlanaikat, már nem csak egyszerűen elriasztják a vevőket az irreális árral, hanem észrevehetetlenné válnak számukra.

Az eladók az általuk jó taktikának tartott túlárazással a potenciális vevők egy jelentős részét elveszítik

- hívta fel a figyelmet Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. Kerületi irodájának szakmai vezetője.

Az alkupozíció javításán kívül a túlárazottság mögött egyrészt gyakran megjelenik az a – csak a tulajdonos számára létező – érzelmi többlet, ami magasabb hirdetési árakban realizálódik. Ilyenkor az eladó azért értékeli túl az ingatlanát, mert az övé, kötődik hozzá, beleszámolja az évek során belerakott munkáját, költségeit. Szintén a túlárazottságot növeli, hogy az eladók nem tudják megfelelően meghatározni az ingatlanuk árát, mivel nem tudják igazán, hogy milyen eladási árak jellemzők adott pillanatban és területen.

Nyilván persze előfordul az is, amikor az eladók elérik a céljukat a túlárazással, hiszen folyamatosan kúsznak felfelé az ingatlanárak, vagyis a vevők egyre többet hajlandóak fizetni egy lakásért. Ez azonban elég kockázatos taktika, és csak akkor működik, ha egy jobb lokációjú, jobb adottságú és állapotú ingatlanról van szó. A jó paraméterekkel rendelkező ingatlanokra ugyanis most nagyon ki vannak éhezve a vevők – hangsúlyozza az ingatlanszakértő.

Mivel elképzelhető, hogy az ingatlanunk akár a reálisnak tartott árnál is magasabb áron elkelhet, ezért Rácz Gyula László szerint érdemes mintegy 10-15 százalékot játszani az árazással, ennél azonban semmiképpen nem szerencsés többet rátenni. A még elfogadható túlárazottság mértéke panel- és téglalakásoknál inkább a 10 százalékhoz van közelebb, míg családi házaknál a 14 százalékhoz. Emellett azt is érdemes figyelembe venni az árazás során, hogy mennyibe kerülne az adott ingatlan felújítása.

Ha a piaci áraknak megfelelően árazunk – alapvetően egy ingatlanközvetítő szakmai segítsége mellett -, akkor lehet számítani arra, hogy a lakásunkat néhány hét alatt, család házunkat pedig egy negyed év alatt értékesíthetjük – mondja a szakértő.

Az eladók jobban járnának, ha inkább a reális ár környékén, illetve annál nem sokkal magasabb összegért hirdetnék a lakásaikat, majd az alkunál tartanák magukat jobban ehhez az árhoz. Ezáltal több érdeklődőt szereznek, ami nagyobb esélyt jelent az eladásnál.

lakáspiac balla ingatlan lakáseladás túlárazás
Kapcsolódó cikkek