Cégvilág

Gazdagok adójából fejlesztik a metrót

Az előzetes számítások szerint az új közteherből évi 700-800 millió dollár folyna be, ebből 500 millió dollárt szánnak a metró- és buszrendszer fejlesztésére.

A tehetősebb New York-i polgárok megadóztatásával fejlesztené a város tömegközlekedését Bill de Blasio polgármester – írja a The New York Times. Az előzetes számítások szerint az új közteherből évi 700-800 millió dollár folyna be, ebből 500 millió dollárt szánnak a metró- és buszrendszer fejlesztésére, körülbelül 250 millió dollárból pedig az eddiginél több utas számára tennék lehetővé a kedvezményes jegyek és bérletek megvásárlását.

Bill de Blasio New York polgármestere
Forrás: AFP

A tervezett megközelítőleg 32 ezer New York-i polgárt érinthet. A több mint 500 ezer dolláros éves jövedelemmel rendelkező magánszemélyek, illetve a több mint 1 millió dollárt kereső házaspárok számára De Blasio 3,9 százalékról 4,4 százalékra emelné a személyi jövedelemadó kulcsát. A polgármester úgy véli, a tömegközlekedést használók számára már épp elegendő terhet jelentett a jegyárak emelkedése, amely ráadásul egyre romló szolgáltatási színvonallal párosult, s a társadalmi szolidaritás azt diktálja, hogy a tehetősebb polgárok többel járuljanak hozzá a város üzemeltetési kiadásaihoz.

De Blasio tervét még jóvá kell hagynia New York állam Albanyben székelő törvényhozásának, ez azonban a szenátusban legnagyobb frakcióval rendelkező republikánusok miatt gondot jelenthet a demokrata polgármester számára. Azt ugyanakkor mindkét párt elismeri, hogy a New York-i metrórendszer sürgős felújításra szorul.

Az állam kormányzója, Andrew Cuomo egy ideje már igyekezett nyomást gyakorolni De Blasióra, hogy teljesítse a város közlekedését üzemeltető szervezet kérését, és biztosítson számukra nagyobb anyagi támogatást. Cuomo számára is kulcsfontosságú a tömegközlekedés javítása, miután a szolgáltatás színvonalának hanyatlása a kormányzó népszerűségét is kikezdte.

Az ötlet fogadtatása a megcélzottak körében nem ütközött merev elutasításba, sőt egy részük biztosan nem bánja, hogy az ő hozzájárulásukkal modernizálnák a tömegközlekedést. Márciusban ugyanis a legnagyobb éves jövedelmű New York-iak közül nyolcvanan aláírták azt a levelet, amelyben a rájuk kirótt adó mértékének növelését kérték a törvényhozó testülettől és Cuomótól. Kiemelték, hogy az így befolyt összegből fejleszthetnék az iskolákat, felújíthatnák az utakat és hidakat, illetve szegények és hajléktalanok támogatására szolgáló programokat is finanszírozhatnának.

gazdagok metrófejlesztés New York
Kapcsolódó cikkek