Cégvilág

Jóváhagyta az illetékes amerikai hatóság a Whole Foods felvásárlását

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) engedélyezte az internetes kiskereskedelemmel foglalkozó Amazonnak a Whole Foods Market felvásárlását.

Az 1978-ban alapított Whole Foods Market Amerika legegészségesebb élelmiszerbolt-hálózataként hirdeti magát, vegyszer- és adalékmentes bioélelmiszereket kínál, meglehetősen borsos áron. Az Egyesült Államokban, Kanadában és Nagy-Britanniában 465 üzletet működtet, alkalmazottainak száma nagyjából 87 ezret tesz ki.

Az Amazon júniusban jelentette be, hogy 13,7 milliárd dollárért felvásárolja a felsőkategóriás élelmiszereket árusító üzletláncot. Az ügylet lezárásának útjából két nagy akadály gördült el szerdán: az FTC mellett a Whole Foods Market részvényesei rendkívüli közgyűlésükön ugyancsak jóváhagyták a felvásárlást.

Forrás: AFP

A legnagyobb internetes kiskereskedelmi vállalat és az organikus élelmiszerek árusításában úttörő szerepet játszó cég házassága újabb sokkhullámokat keltett az Egyesült Államok 700 milliárd dolláros forgalmat bonyolító szupermarket ágazatában, amely éppen egy árháború kellős közepén vergődik.

A nagyobb üzletláncok, mint a több mint 2700 üzletet működtető Kroger és a közel 12 ezer áruházzal rendelkező Wal-Mart, versenyt futnak egymással az internetes vásárlás lehetőségének megteremtésében, hogy kihúzzák a talajt az Amazon alól ezen a piacon. Ugyanakkor az Aldi és a Lidl német kiskereskedelmi hálózatok amerikai terjeszkedésének következményeként kénytelenek voltak árakat csökkenteni.

Az Amazon történetének ez a legnagyobb akvizíciója. Az ügylet lezárása után is megmarad a Whole Foods Market brand, a vezérigazgató személye sem változik és a cég székhelye is ugyanott lesz, ahol eddig, a texasi Austinban.

Whole Foods akvizíció Amazon
Kapcsolódó cikkek