Cégvilág

Sztrájkolhatnak a tescósok

Összesen 170 hazai Tesco áruház dolgozói tervezik, hogy beszüntetik a munkát, miután a bérrendezésről szóló egyezkedés nem hozott érdemi előrelépést.

Teljes munkabeszüntetés lehet 170 hazai Tesco áruházban, mivel a bérrendezésről szóló, hetek óta tartó egyezkedés nem hozott érdemi előrelépést. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) kezdeményezésére csütörtökön megalakult a sztrájkbizottság, és erről a nagyvállalat vezetői már hivatalos úton is értesültek – írta a Magyar Idők. Bubenkó Csaba, a sztrájkbizottság és a KDFSZ elnöke elmondta, a fizikai dolgozók munkakörülményeinek javítására és leterheltségük csökkentésére, az alapbér emelésére és az egyéb hiányosságok megoldására irányuló demonstrációk nem vezettek eredményre.

A júliusi tüntetésen háromszázan gyűltek össze, most viszont a Tesco 216 üzletének nyolcvan százaléka, a gyáli és a herceghalmi logisztikai központ és a házhoz szállítók is csatlakoztak a munkabeszüntetéshez. Bubenkó hangsúlyozta, azt kérik, hogy szeptember 1-jétől a bértömeg növekedésének éves szintje érje el a 25 százalékot, ugyanis így számolható fel az ágazati viszonylatban is nagy bérelmaradás, valamint kérik, hogy 15 százalékkal emeljék a foglalkoztatotti létszámot. „Az alacsony bérek és a létszámhiány már átlépte a tűréshatárt” – hangsúlyozta az elnök. Kezdeményezték az egyeztető eljárást a munkáltatóval is, javaslatuk szerint augusztus 16-án vagy 17-én ülnének tárgyalóasztalhoz. A Tescónak hét napon belül reagálnia kell, és ha nem teljesülnek a feltételek, általános sztrájk következhet. A nagyvállalat az elmúlt két évben 7,4 milliárd forintot költött béremelésre Magyarországon.

A MÁV-ra is sor kerülhet

Sztrájkot hirdet a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) a MÁV-Start Zrt.-nél, ha nem vezet eredményre az augusztus 11-én kezdeményezett kollektív munkaügyi vita. A szakszervezet információi szerint a MÁV-Start Utasellátó Központjának vezetése csoportos létszámleépítésre készül, az intézkedés több mint 500 munkavállalót érinthet. Többségük hálókocsis kalauz, étkezőkocsis szakács vagy felszolgáló. A szakszervezet mindent elkövet azért, hogy a leépítésben érintett vasutasok ne kerüljenek utcára – áll a VDSZSZ közleményében. | VG

 

sztrájk Tesco
Kapcsolódó cikkek