Cégvilág

Mérgező műanyag evőeszközök kerültek forgalomba

Kínából származó, formaldehiddel szennyezett műanyag evőeszközök kerültek forgalomba Magyarországon. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal arra kéri, aki rendelkezik a fenti azonosítókkal ellátott termékkel, étkezés során ne használja azt.

Az előírt határértéket nagymértékben meghaladó formaldehid kioldódást mért a cseh hatóság egy Kínából származó, „bambusz” elnevezésű háromrészes műanyag evőeszköz szettben – tájékoztat a Nébih a honlapján. A termék Németországon keresztül érkezett az Unió piacára, ahonnan Magyarország mellett további 22 országba szállítottak belőle.

A termék adatai:

Megnevezés: „bambusz” elnevezésű háromrészes műanyag evőeszköz szett

Tételszám: 33535

Egyéb információ: három részes szett (kés, villa, kanál) karabinerrel összekötve

RASFF referenciaszám: 2017.1145

A vonatkozó rendelet alapján a formaldehid kioldódási határértéke 15 mg/kg, a vizsgált eszközökben ezzel szemben 148 mg/kg és 78,2 mg/kg-ot mértek, amely többszörösen meghaladja az engedélyezett mennyiséget.

A Nébih azt kéri, hogy aki rendelkezik a fenti azonosítókkal ellátott termékkel, étkezés során ne használja azt.

A formaldehidről

A formaldehid egy főként műanyag gyanták, ragasztók előállításához használt vegyület, de megtalálható a kipufogógázokban és a cigarettafüstben is. Kis mennyiségben élelmiszerekben is előfordulhat természetes módon, illetve szennyezőanyagként, például műanyagokból történő kioldódás révén. A formaldehid az emberi szervezetbe leggyakrabban a levegővel együtt kerül be. Nagy mennyiségű belélegzése szem- és légzőszervi irritációt okoz, hosszútávon pedig növelheti bizonyos daganatos megbetegedések kockázatát.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek